Till sidans huvudinnehåll
Lägenhetsfönster som arbetsplats med laptop

Elavtal för dig som bor i lägenhet

Här hittar du information som kan hjälpa dig när du ska skaffa ett elavtal till din lägenhet. Läs bland annat om vad du bör tänka på när du tecknar ett elavtal till din lägenhet, vilken avtalsform som i regel passar bäst och energiförbrukningen i en lägenhet!

Erbjudande på elavtal

Ange rabattkoden NYKUND så bjuder vi på den fasta avgiften i 6 månader oavsett vilket elavtal du väljer. Rabatten gäller för dig som inte redan har ett elavtal hos oss.

Hitta rätt elavtal för din lägenhet

Om du bor i en lägenhet eller ska flytta till en för första gången är det förmodligen dags att teckna ett elavtal. Däremot är det inte alltid lätt att veta vilket elavtal du ska välja. Här kan du därför läsa allt du behöver veta.

Här kan du även läsa vidare om elavtal till villa och elavtal till fritidshus.

Elavtal för lägenheten som värnar om miljön

Elen du får när du tecknar ett elavtal hos oss är självklart fossilfri, vilket vi tycker borde vara en självklarhet. Vi har även andra alternativ för dig som lämnar desto mindre avtryck på miljön. Du kan nämligen teckna ett elavtal som är märkt med Bra Miljöval, vilket betyder att elproduktionen uppfyller Naturskyddsföreningens tuffa miljökrav. Då får du el från vind- eller vattenkraft, solkraft eller biobränsle.

Elavtal för din bostadsrätt eller hyresrätt

När du ska skaffa ett avtal för din lägenhet, bostadsrätt som hyresrätt, finns det olika saker att tänka på. Först och främst bör du se till att ha ett bra elnätsavtal om du inte redan har ett. Sedan är det dags att tänka på vilket elavtal du ska ha. Oavsett vilket elavtal du väljer, får du självklart ett elavtal med fossilfri el.

Fast eller rörligt pris eller en mix av båda

De två avtalsformer du kan välja mellan är fast elpris eller rörligt elpris. Fast elpris innebär att priset för elen är detsamma under årets alla dagar. Det betyder att du får en viss trygghet, då priset för elen är detsamma under årets alla dagar.

Ett rörligt elpris innebär, till skillnad från fast, att priset kan variera från månad till månad. Ett rörligt elavtal följer elbörsens priser och elkostnaden kan då variera från månad till månad beroende på hur elmarknaden ser ut. Ett rörligt elpris kan ge lägre kostnad på årsbasis än ett fast, men innebär en större risk.

Du som bor i en lägenhet, använder förmodligen inte så mycket el, till skillnad från de som bor i villa. Förmodligen har du även en hyfsat jämn elanvändning över året. Därför kan ett elavtal med rörligt pris vara ett bra alternativ för dig, då du förmodligen inte känner av svängningarna i priset på marknaden så mycket.

Vårt elavtal Strängnäs-el är ett elavtal som är en mix av både fast och rörligt pris. Då betalar du 70 procent av elförbrukningen till fast pris och 30 procent till rörligt under vinterhalvåret, och tvärtom under sommarhalvåret. Då maximeras både trygghet och prisvärdhet i elavtalet.

Elavtalet för din vardag

Vi är ett lokalt elbolag som ägs av Strängnäs kommun, där vinsten går tillbaka till kommunen, där det används i det kommunala välfärdsuppdraget. Det innebär helt enkelt att du som har ett elavtal hos oss får en bättre vardag. Pengarna används till saker som nya fotbollsmål, bibliotek och upplysta promenadstråk. Med elavtalet Strängnäs-el får du lokalproducerad och förnybar el till en unik prismix med både rörligt och fast elpris. Du får även möjlighet att bestämma vilken lokal förening vi ska sponsra.

Genomsnittlig elförbrukning i en lägenhet

Genomsnittliga elförbrukningen i en lägenhet beror på flera olika faktorer. Storleken på lägenheten och hur många som bor under samma tak är två faktorer som påverkar elförbrukningen. Däremot finns det genomsnittliga beräkningar och gemensamma faktorer man kan utgå från för att få en bättre förståelse kring elförbrukningen. 

En genomsnittlig förbrukning av el till en lägenhet där det bor två personer ligger omkring 240 kWh hushållsel per månad. Fyra personer gör i snitt av med cirka 340 kWh per månad. Normalförbrukningen beror även på vilka vanor man har.

För att få en förståelse hur mycket energi 1 kWh är så går det att jämföra med att ha på en hårtork i 30 minuter eller dammsuga i 1,5 timmar.

Snittförbrukning av el per år:

  • Elförbrukning för en etta – 1 500-3 000 kWh
  • Elförbrukning för en tvåa – 2 000-3 000 kWh

 

Priser för el i lägenhet

Hur elmarknaden fungerar och vad elkostnaden beror på kan verka krångligt till en början, men förhoppningsvis kan vi hjälpa dig att reda ut några begrepp.

Elkostnaden kan delas upp i en kostnad för elnätet och för elen som faktiskt förbrukas. Användningen sträcker sig från användning av tvättmaskin och diskmaskin till tv och belysning. Till skillnad från villa är elförbrukningen i en lägenhet ganska låg och brukar vara jämn över tid. Vid installation av apparater som drar el, höjs såklart kostnaden något. 

Förbrukningen i lägenhet är till skillnad från villa ganska låg och brukar vara hyfsat jämn över tid. Däremot ökar såklart kostnaden om du installerar någonting extra i din lägenhet som kräver elförbrukning. Vill du lära dig mer om elavtal som exempelvis vilka delar som påverkar elpriset eller mer om elcertifikat, kan du självklart läsa på om det på vår webbplats.

Ikoner för olika kontaktvägar

Vi hjälper dig att välja elavtal

Det är inte alltid lätt att välja elavtal när det finns en uppsjö av olika elhandelsföretag som slåss om din uppmärksamhet. Kontakta oss så hjälper vi dig att hitta det elavtal som passar dig bäst. 

Teckna vardagsvänligt elavtal

Teckna elavtal

Här kan du teckna nytt elavtal, se våra elpriser och jämföra våra olika elavtal. Välj bland våra elavtal Fast pris, Rörligt pris eller vårt populära elavtal Strängnäs-el.