Till sidans huvudinnehåll
Sommarblommor framför röd stuga

Elavtal fritidshus & sommarstuga

Är det dags att teckna ett elavtal till ditt fritidshus? Då har du kommit rätt. Här kan du läsa om vilka elavtal vi kan erbjuda för dig och din sommarstuga.

Erbjudande på elavtal

Ange rabattkoden NYKUND så bjuder vi på den fasta avgiften i 6 månader oavsett vilket elavtal du väljer. Rabatten gäller för dig som inte redan har ett elavtal hos oss.

Elavtal till fritidshus

Ett fritidshus är ett komplement till ett permanent boende och kan vara allt ifrån ett mindre torp till en större sommarstuga eller en fjällstuga. Vissa fritidshus är av det enklare slaget och har inte samma moderniteter som ett permanent boende, medan andra exempelvis har både diskmaskin och tvättmaskin som tidigare setts som det fasta boendets lyx. Oavsett din situation, är el ett måste i din sommarstuga och därför är det viktigt att teckna ett elavtal som passar för just dig och din situation. Hos oss hittar du flera olika elavtal där du garanterat kommer hitta ett som passar dina behov.

Elförbrukning i ett fritidshus

Elanvändningen i ett fritidshus eller en sommarstuga kan uppskattas till ungefär 6 500 kWh per år. Däremot kan priset variera mycket eftersom det är många olika faktorer som spelar in. Saker som påverkar elpriset är exempelvis hur många som vistas i hushållet, samt hur länge och hur ofta. Vissa använder endast sitt fritidshus under vissa delar av året, medan andra spenderar tid i sitt fritidshus året om.

Energianvändningen i ett fritidshus beror till stor del på hur mycket huset värms upp när det inte används. Underhållsvärme är fördelaktigt då det minskar risken för fuktproblem och att vattensystem fryser. Däremot är det viktigt att tänka på att huset inte bör värmas upp för mycket i onödan när ingen vistas där. Det är nämligen så att varje grad som temperaturen i huset kan sänkas minskar energianvändningen för uppvärmningen med omkring fyra till fem procent.

Olika elavtal till sommarstugan

Hos oss hittar du flera olika elavtal så du kan hitta ett som passar just dig och dina behov. Du kan dels välja mellan om du vill teckna ett rörligt elavtal eller fast elavtal.

Väljer du ett rörligt elavtal styrs priset av marknaden och baseras på elbörsens spotpriser, vilket också innebär att din elkostnad kan variera från månad till månad. Ett rörligt elpris är bra för de som ekonomiskt kan klara att elkostnaden varje månad varierar. Det finns även chans att få billigare priser än när du har ett fast elavtal. Däremot kan priset variera mycket mellan månaderna om elförbrukningen är hög. Du kan teckna ett rörligt elavtal med eller utan bindningstid. Ett rörligt pris är alltså bra för dig som ekonomiskt kan klara att elkostnaden varierar mellan månaderna.

Ett fast elavtal ger mer trygghet, eftersom priset är detsamma dygnet runt och året om. Fördelen med fast elavtal är att du vet vad din elkostnad blir i förväg då det inte påverkas av elmarknadens prisförändringar. Ett fast pris är alltså bra för dig som vill vara trygg med att veta din elkostnad.

Vad som passar dig bäst avgörs av hur mycket el du behöver i fritidshuset och hur viktigt det är för dig att veta hur mycket du kommer behöva betala. Det viktigaste är att du aktivt väljer ett avtal. Annars får du ett så kallat Anvisat avtal, som ofta kostar mycket mer.

Elavtal för både fritidshuset och miljön

När du tecknar ett elavtal hos oss får du el som är fossilfri. Du kan dessutom teckna ett elavtal med märkningen Bra Miljöval, vilket betyder att elproduktionen uppfyller Naturskyddsföreningens tuffa miljökrav. Tecknar du ett sådant elavtal, garanteras du att få förnybar el som produceras av vind- eller vattenkraft, solkraft eller biobränsle vilket värnar om miljön. Om du har oss som elleverantör till ditt vanliga boende och dessutom väljer oss som elleveranatör till sommarstugan så får du det enklare. Du har då samma kundservice vid frågor och en bättre kontroll över din totala energianvändning. 

Har du frågor om elavtal till sommarstugan?

Det är inte alltid lätt att välja elavtal när det finns en uppsjö av olika elhandelsföretag som slåss om din uppmärksamhet. Om du vill veta mer om vad just vi kan erbjuda för ditt fritidshus eller sommarstuga, kan du alltid våra kontakta vår kundservice på 0152-460 50 eller kundservice@sevab.com. Vi kan hjälpa dig att hitta det elavtal som passar dig bäst, självklart utan kostnad.

Ikoner för olika kontaktvägar

Vi hjälper dig att välja elavtal

Det är inte alltid lätt att välja elavtal när det finns en uppsjö av olika elhandelsföretag som slåss om din uppmärksamhet. Kontakta oss så hjälper vi dig att hitta det elavtal som passar dig bäst. 

Grönskande skog med björkar

Gör ett klimatsmart val till ditt elavtal

Genom att lägga till Bra Miljöval eller Solkraft till ditt elavtal får du el som kommer från 100 % förnybara energikällor.