Till sidans huvudinnehåll
Flyttfåglar som flyger - flytta ditt elavtal

Ska du flytta? Så flyttar du din el!

Ska du flytta? Då finns det en del saker du behöver tänka på kring ditt elavtal. Du behöver veta hur du ska göra med ditt elnätsavtal och elbolag samt när det är dags att säga upp ditt abonnemang, så du varken blir utan el eller betalar någon annans faktura. Läs mer om elavtal vid flytt!

Att tänka på vid flytt av el

Det finns flera saker att tänka på när du flyttar din el. En sak som är bra att ha koll på är att det både är ett elnätsavtal och elavtal som gör att du får el hem till dig. Du kan inte välja elnätsavtalet själv, utan du blir tilldelad ett elnät beroende på vart du flyttar. Elnätsavtalet är tecknat med bolaget som äger elnätet där du bor, eftersom det är en monopolverksamhet. Om du är osäker på vilket företag som äger elnätet där du bor kan du enkelt ta reda på det på nätområden.se. Vilket bolag du köper din el av bestämmer du däremot själv och kan teckna elavtal hos vilken elleverantör du vill.

Så flyttar du ditt elavtal

Att flytta ditt elavtal är inte så krångligt, men det är viktigt att du utför alla steg för att inte bli utan el eller betala för någon annans el. Så här flyttar du ditt elavtal:

  1. Anmäl din flytt till elnätsleverantören

  2. Skaffa ett nytt elnätsavtal för din nya bostad. Tecknar du inte ett elnätsavtal innan du flyttar finns en risk att det inte finns någon el i bostaden när du ska flytta in

  3. Flytta med ditt befintliga elavtal genom att göra en flyttanmälan

Så flyttar du med dig ditt befintliga elavtal

Oftast kan du flytta med dig ditt befintliga elavtal till din nya bostad. Då behöver du kontakta ditt elhandelsföretag och tala om vilket datum du vill ha el till din nya adress, adressen till din nya bostad samt ditt anläggnings-ID. Det sistnämnda finner du på din elfaktura som består av 18 siffror. Det är viktigt att du anmäl din flytt senast fem dagar innan du flyttar in för att vara säker på att du har el. Är det mindre än fem dagar till tillträdesdagen bör du teckna ett elnätsavtal så fort som möjligt.

Teckna elavtal vid flytt

Om du varken flyttar med ditt elavtal eller tecknar ett nytt elavtal vid flytt, blir du tilldelat ett så kallat anvisningsavtal. Det innebär att ditt elnätsbolag skaffar ett elavtal åt dig hos deras samarbetspartner. Dessa elavtal rekommenderar vi dig att byta från då denna typ av elavtal generellt sett är dyrare än andra elavtal. Därför rekommenderar vi dig att läsa på om vilken elleverantör och vilket slags elavtal som passar dig bäst, så du gör rätt val. Om du inte flyttar, utan skaffar dig en ytterligare bostad som exempelvis en sommarstuga, behöver du teckna både ett nytt elavtal och nätavtal för den nya bostaden

Teckna vardagsvänligt elavtal

Teckna elavtal

Här kan du teckna nytt elavtal, se våra elpriser och jämföra våra olika elavtal. Välj bland våra elavtal Fast pris, Rörligt pris eller vårt populära elavtal Strängnäs-el.

Ikoner för olika kontaktvägar

Vi hjälper dig att välja elavtal

Det är inte alltid lätt att välja elavtal när det finns en uppsjö av olika elhandelsföretag som slåss om din uppmärksamhet. Kontakta oss så hjälper vi dig att hitta det elavtal som passar dig bäst. 

Familj packar upp flyttkartonger

Flyttanmälan

Ska du flytta? I samband med att du flyttar är det viktigt att du meddelar oss din nya adress.