Till sidans huvudinnehåll

Elavtal för dig som bor i hus

Om du bor i ett hus eller ska flytta till ett, är det viktigt att se över vilka elavtal som finns för att du ska välja ett som passar dig och din elförbrukning bäst. Då elförbrukningen är mycket högre i hus än lägenhet innebär det högre elkostnader, vilket gör det extra viktigt att välja rätt elavtal. Här kan du läsa mer om elavtal för dig som bor i hus!

Olika elavtal till villa

Det finns en mängd olika elavtal du kan välja mellan när du ska teckna ett elavtal. Först och främst bör du se till att ha ett bra elnätsavtal om du inte redan har ett. Därefter är det dags att välja vilket elavtal du ska teckna. Oavsett vilket elavtal du väljer, får du självklart ett elavtal med fossilfri el.

Du kan välja mellan ett elavtal med fast elpris eller rörligt elpris. Ett fast elavtal innebär att du betalar samma belopp varje månad och därmed har koll på vad din elkostnad kommer att bli, vilket ger dig en viss trygghet. Ett rörligt elpris varierar, till skillnad från fast elpris, från månad till månad. Då styrs priset istället av elmarknaden och baseras på priserna på elbörsen.

Om du bor i ett hus bör du ha i åtanke att elförbrukningen normalt sett är högre än i en lägenhet. Om din ekonomi klarar av svängningar på elbörsen som påverkar ditt elpris är elavtalet med rörligt elpris att rekommendera. Du kan dessutom tjäna på att ha ett elavtal med rörligt elpris på längre sikt.

Värderar du istället tryggheten att veta vad du betalar för din el varje månad, är ett elavtal med fast elpris en avtalsform för dig. Det är ett bra alternativ om exempelvis din elförbrukning är hög och du har små marginaler i din hushållsbudget.

Strängnäs-el har dessutom ett elavtal som är en mix av både fast och rörligt pris. Då betalar du 70 procent av elförbrukningen till fast pris och 30 procent till rörligt under vinterhalvåret, och tvärtom under sommarhalvåret. Då maximeras både trygghet och prisvärdhet i elavtalet.

Ett elavtal som värnar om miljön

Oavsett elavtal, får du ett elavtal med fossilfri el, vilket är bra för vår miljö. Om du dessutom väljer ett elavtal med märkningen Bra Miljöval, får du el som som uppfyller Naturskyddsföreningens tuffa miljökrav. Vi är ett utav de elbolag som blivit godkända att sälja el märkt med Bra Miljöval, vilket vi är mycket stolta över. Om du skaffar ett elavtal med märkningen får du förnybar el som produceras av vind- eller vattenkraft, solkraft eller biobränsle.

Ett elavtal som gör din vardag lite bättre

Vi är inte vilket elbolag som helst, utan det som är unikt för vårt elbolag är att vi verkar för att din vardag ska fungera på bästa sätt. 

Då vi ägs av Strängnäs kommun går vinsten tillbaka till kommunen och pengarna används i det kommunala välfärdsuppdraget, vilket betyder att de kan användas till saker som att lysa upp promenadstråk, nya fotbollsmål, utegym och att få unga i arbete, vilket gynnar vardagen för alla Strängnäsbor. Om du tecknar elavtalet Strängnäs-el, kan du vara med och bestämma vilken förening vi ska stödja.

Elförbrukning och elpris för en villa

Elförbrukningen i en villa på ett år beror på många olika faktorer. Bidragande faktorer till elförbrukningen kan vara fönsterisolering, hur många apparater som är på i hemmet och hur ofta tvätt, matlagning och maskindisk är igång. Under sommarhalvåret behöver vi inte lika mycket energi för att få upp värme i villan, vilket gör att elräkningarna blir mycket lägre.

En normal årsförbrukning på el för ett radhus eller en villa ligger på i snitt 20 000- 25 000 kWh/år vilket på ett ungefär är en elräkning på 3 000-3 500 kronor i månaden om uppvärmningen sker med elvärme, vilket är ungefär en hundring per dag. Sker uppvärmningen på ett annat sätt än el som fjärrvärme eller med hjälp av en luftvärmepump ligger elanvändningen istället på omkring 5000 kWh/år. Majoriteten av elförbrukningen går till att värma upp huset. En mindre villa på ca 100 kvm har en årsförbrukning på ungefär 12 000 kWh, vilket då resulterar i ungefär hälften av elkostnaderna som för en stor villa.

Ikoner för olika kontaktvägar

Vi hjälper dig att välja elavtal

Det är inte alltid lätt att välja elavtal när det finns en uppsjö av olika elhandelsföretag som slåss om din uppmärksamhet. Kontakta oss så hjälper vi dig att hitta det elavtal som passar dig bäst. 

Teckna vardagsvänligt elavtal

Teckna elavtal

Här kan du teckna nytt elavtal, se våra elpriser och jämföra våra olika elavtal. Välj bland våra elavtal Fast pris, Rörligt pris eller vårt populära elavtal Strängnäs-el.

Grönskande skog med björkar

Gör ett klimatsmart val till ditt elavtal

Genom att lägga till Bra Miljöval eller Solkraft till ditt elavtal får du el som kommer från 100 % förnybara energikällor.