""

Det här händer med dina textilier efter att vi samlat in dem

Vi tar emot både hela och trasiga textilier. I Eskilstuna och Strängnäs samlar vi in ca. 13-15 ton textilier i veckan! Material som kommer till användning istället för att brännas. Här får du reda på vad som händer med textilierna efter att du lämnat dem till oss.

Från dig till oss

Du kan lämna in textilier till oss på olika sätt. Om du har färgsortering kan du använda den rosa påsen, du kan även lämna textilier i våra behållare som finns på olika platser runt om i kommunen. När vi har samlat in textilierna gör personal från AMA* en första grovsortering där till exempel blöta eller hårt nedsmutsade kläder rensas bort.

 *Eskilstuna kommuns ­resursenhet för ­Aktivitet, Motivation och Arbete

Textilier till lokala företag

Vi samarbetar med lokala företag som eftersöker vissa typer av textilier till sin verksamhet. AMA sorterar ut de önskade textilierna och företagen återbrukar eller upcyclar materialen.

Till MannaDsign i Mariefred levererar vi trasiga jeans. De återbrukar materialet och tillverkar exempelvis mattor, väskor, mössor, kuddfodral och inredningsdetaljer.

Till butiken Axelinas i ReTuna Återbruksgalleria levererar vi t-shirts som hon upcyclar genom att trycka egendesignade tryck på dem.

Textilier till industrin

Efter att vi sorterat ut material till lokala aktörer packar vi om de resterande textilierna och skickar dem med lastbil till en anläggning i Tyskland. Där sorteras stora volymer textilier professionellt i många kategorier. Globala marknader för återanvändning och industrier i återvinningsbranschen efterfrågar olika typer av textilier till sin verksamhet och detta sorteras ut av personal vid anläggningarna. Det handlar om att hitta avsättning för allt material och allting sorteras därför efter kundernas behov. Mycket material återanvänds som det är. Det material som inte kan återanvändas kan till exempel bli till isolering i bilar och tvättmaskiner eller användas som trasor inom industrin. Vissa fibersorter går även att materialåtervinna och blir till nya textilier.

Frågor och svar om textilinsamling

""

Steg för steg – så går det till

Se bilder på hur det ser ut inne i textilsorteringsanläggningen där dina kläder sorteras.

Lämna dina textilier i våra behållare

Du kan lämna både hela och trasiga textilier i våra behållare som finns på våra återvinningscentraler

En person slänger en rosa avfallspåse i sitt sopkärl.

Rosa påsen, en succé

Såhär mycket textilier samlar vi in med den rosa påsen! Vi lanserade den hösten 2017 och det har varit en succé från start.

Entren på ReTuna

Välkommen till ReTuna Återbruksgalleria

I Eskilstuna finns världens första återbruksgalleria. Här upplever du shopping på ett helt nytt sätt – ett klimatsmart sätt.

""

Färgsortering – det har aldrig varit enklare att sortera

Med färgsortering sorterar du allt ditt hushållsavfall i påsar direkt i hemmet. Det ska vara lätt att göra rätt.

Matbord

Fem tips på hur du minimerar ditt matsvinn

För att göra vardagen enkel för dig av vi samlat några tips på hur du kan minska ditt matsvinn och samtidigt spara pengar.

""

Följ med våra chaufförer på jobbet

De kan gå upp till sex mil på ett arbetspass. Få en inblick i våra chaufförers arbetsdag.

Sopbil

Det här är inte en sopbil. Det är en värdetransport.

Du kanske trodde att vi körde runt med sopor i våra bilar. Absolut inte.