Textilanläggning

Det här händer med dina textilier efter att vi samlat in dem

Vi tar emot både hela och trasiga textilier. I Eskilstuna och Strängnäs samlar vi in ca. 6 kilo textilier per person och år! Här får du reda på vad som händer med textilierna efter att du lämnat dem till oss.

Från dig till oss

Vi har behållare för insaling av textilier på många ställer runt om vi stan. Vid återvinningscentralera, alla återvinningsstationer och i över hundra flerfamiljshus. När vi har samlat in textilierna gör personal från AMA* en första grovsortering där till exempel blöta eller hårt nedsmutsade kläder rensas bort.

 *Eskilstuna kommuns ­resursenhet för ­Aktivitet, Motivation och Arbete

Textilier till lokala företag

Vi samarbetar med lokala företag som eftersöker vissa typer av textilier till sin verksamhet. AMA sorterar ut de önskade textilierna och företagen återbrukar eller upcyclar materialen.

Till MannaDsign i Mariefred levererar vi trasiga jeans. De återbrukar materialet och tillverkar exempelvis mattor, väskor, mössor, kuddfodral och inredningsdetaljer.

Till butiken Axelinas i ReTuna Återbruksgalleria levererar vi t-shirts som hon upcyclar genom att trycka egendesignade tryck på dem.

Textilier till industrin

Insamlat material skickas till certifierade sorteringsindustrier för textil i Europa. Där sorteras stora volymer textilier professionellt i många kategorier. Läs mer om hur det går till här (länk).

Globala marknader för återanvändning och industrier i återvinningsbranschen efterfrågar olika typer av textilier till sin verksamhet och detta sorteras ut av personal vid anläggningarna. Det handlar om att hitta avsättning för allt material och allting sorteras därför efter kundernas behov. Mycket material återanvänds som det är. Det material som inte kan återanvändas kan till exempel bli till isolering i bilar och tvättmaskiner eller användas som trasor inom industrin. Vissa fibersorter går även att materialåtervinna och blir till nya textilier.

Sortering på textilanläggning

Steg för steg – så går det till

Se bilder på hur det ser ut inne i textilsorteringsanläggningen där dina kläder sorteras.

Textilåtervinning på återvinningscentral

Lämna dina textilier i våra behållare

Du kan lämna både hela och trasiga textilier i våra behållare som finns på våra återvinningscentraler