Matbord med många små rätter

Fem tips på hur du minimerar ditt matsvinn

Var femte matkasse slängs helt i onödan. Det är varken bra för plånboken eller för miljön. För att göra vardagen enkel för dig av vi samlat några enkla tips på hur du kan minska ditt matsvinn.

1. Planera vad du ska handla i förväg och gör en inköpslista

På så sätt undviker du att köpa mer än vad du faktiskt kommer att använda och slipper mat som du inte hinner äta innan den blivit för gammal. Genom att ha en plan har du även större chans att lyckas undvika mängdrabatterna matbutikerna alltid lockar med och som ofta resulterar i onödiga köp. 

2. Inför en "ät snart"-hylla i kylskåpet

Utse en hylla i kylskåpet där du placerar mat som borde ätas upp inom de närmsta dagarna. Då kan du enkelt se vilken typ av maträtt som borde lagas för att använda den mat du redan har. Dessutom behöver du aldrig mer skrapa ur mögliga creme fraiche-burkar när du har det här systemet. 

3. Ta vara på matresterna istället för att slänga dem

Matresterna är en fantastisk resurs i vardagen som kan underlätta veckans matlagning. Frys in dem, ta med matlåda till jobbet eller servera en härlig buffe av veckans rester till middag. Minsta lilla smårest är värdefull och kan användas i en omelett. Är du osäker på hur du ska hantera matresterna finns det fantastiska kokböcker med tips om hur man tar hand om dem. 

4. Undvik att lägga för mycket mat på tallriken 

Vi har alla gjort det, och varje gång hamnar en del av maten i soppåsen. Ta för vana att ta mindre på tallriken och istället hämta mat flera gånger för att undvika onödigt matsvinn.  

5. Släng alltid matresterna i matavfallspåsen

Skulle du trots allt bli tvungen att slänga någon mat då den blivit dålig ska du alltid göra det i matavfallspåsen. Då kan vi ta hand om matavfallet och göra både biogas och gödsel av det. Dessutom har det visat sig att de som sorterar sitt matavfall har mindre matsvinn eftersom det blir synligt hur mycket som slängs. 

Visste du att...

  • varje svensk ger upphov till nästan 100 kg matavfall per år, främst grönsaks- och fruktrester. En personbil kan köra nästan 2 km på en soppåse rötat matavfall (1 kg).
  • för varje kilo matavfall som rötas till biogas undviks 0,3 kg koldioxidutsläpp, eftersom biogasen kan ersätta fossila bränslen.
  • om man lägger ihop 3 000 personers matavfall under ett år räcker det för att driva en buss eller fem sopbilar under ett helt år.

Här är några exempel på saker som INTE ska läggas i matavfallspåsen:

  • Glasförpackningar ställer till problem i slurrymaskinen. Skrapa ur matavfallet i matavfallspåsen och sortera sen glasförpackningen vid en återvinningsstation
  • Snus och cigaretter (släng som övrigt hushållsavfall)
  • Damm, dammsugarpåsar, kattsand (övrigt hushållsavfall)
  • Jord, lera, sand och grus 
  • krukväxter och blommor, sorteras som trädgårdsavfall eller övrigt hushållsavfall.
  • Äggskal är för hårt och kan inte bli biogas, det ställer dessutom till problem i vår slurrymaskin. Sortera därför äggskal som övrigt hushållsafall.
Äpple

Kompost, matavfall eller trädgårdsavfall?

Vi reder ut alla matavfalls-relaterade begrepp!

Citrusskal

Från matavfall till biogas

Alla matrester och allt matfett du slänger i matavfallspåsen återvinns till miljövänligt biogas. Vill du veta hur?

äggskal

Äggstra viktig info

Äggskal, är det ett matavfall? Ja, men det kan inte blir till biogas därför ska det sorteras som övrigt hushållsavfall.

Olika exempel på pappersförpackningar

4 bra saker att veta om förpackningar

Hur finansieras återvinningen och hur mycket olja spar vi på att återvinna plast? Vi reder ut hur det fungerar.

Olika typer av skräp på rosa bakgrund

Det här är inte skräp – det är värdefullt material

Allt material har ett värde, men bara om det blir rätt sorterat. Här samlar vi tips och fakta om sortering och återvinning.