Äpple

Kompost, matavfall eller trädgårdsavfall?

Kompost, matsvinn, matavfall, trädgårdsavfall... Begreppen är många och svåra att hålla isär. Här kommer en lista med matavfalls-relaterade begrepp. Varsågod.

Matavfall

Mat och rester av livsmedel. Inom begreppet matavfall räknar man både oundvikligt matavfall och onödigt matsvinn. Vi samlar in matavfall från hushåll, storkök, butiker och restauranger och producerar biogas av det. Biogasen driver bussar och bilar, och resterna efter biogasproduktionen används som gödningsmedel på åkrarna. När man gör biogas tar man vara på både energin och näringen som finns i avfallet. 

Matavfall: Onödigt matsvinn

Matrester eller matvaror som hade kunnat ätas om det tagits till vara på i tid. Ju mindre onödigt svinn, desto bättre för miljön och ekonomin.

Matavfall: Oundvikligt matavfall

Rester som blir kvar efter tillagning av mat och som inte kan ätas, t ex grönsaksblast, fruktskal och kaffesump.

Kompost

Har du en egen kompost där hemma så gör du näringsrik jord av både ditt matavfall och ditt trädgårdsavfall. Vid kompostering tar man vara på näringen i maten. Det är ett bra sätt att skapa ett eget cirkulärt system hemma då jorden man skapar används i den egna trädgården. 

Vi på Sevab komposterar trädgårdsavfall och gör planteringsjord av det. Matavfallet däremot gör vi biogas av. Det är en helt annan process än kompostering. Vid kompostering tar man vara på näringen i materialet, men vid biogasproduktion tar man vara både på näringen och på energin som finns i avfallet. 

Slurry

Kallas matavfallet efter att det gått igenom vår förbehandlingsanläggning och blandats med vatten för att bli pumpbart. En härlig brun gegga som är redo att rötas till biogas. 

Rejekt

Material som skiljs bort från slurryn i vår maskin. Rejekt består till största del av förpackningsmaterial, plast och benbitar som inte kan rötas till biogas.

Trädgårdsavfall

Blommor, krukväxter, buskar och löv sorterar du som trädgårdsavfall, det komposterar vi. Om du inte har en egen kompost kan du beställa ett trädgårdskärl av oss, eller lämna det vid någon av våra återvinningscentraler. Av trädgårdsavfallet producerar vi planteringsjord som du kan köpa till din trädgård. 

Matbord med många små rätter

Fem tips på hur du minimerar ditt matsvinn

För att göra vardagen enkel för dig av vi samlat några tips på hur du kan minska ditt matsvinn och samtidigt spara pengar.

Matrester

Vad är egentligen matavfall och varför ska det sorteras?

Varför tjatar vi alltid om att du ska sortera ditt matavfall? Det finns bra anledningar.

Citrusskal

Från matavfall till biogas

Alla matrester och allt matfett du slänger i matavfallspåsen återvinns till miljövänligt biogas. Vill du veta hur?

Äppelchips

Tre bra saker att göra med äpplen

Högsäsongen för äpplen är här! Det finns så mycket roligt att hitta på med äpplen, här kommer tre enkla tips.

En grön påse med matavfall som knutits ihop med dubbelknut.

Så tar vi hand om ditt sorterade matavfall – från 2010 till nu

Sedan 2010 har vi erbjudit Strängnäsborna sortering av matavfall. Syftet är att ta tillvara den värdefulla resurs som matavfallet är och använda den vid produktion av biogas och gödsel.

Nu är jorden slut för i år. Välkommen att beställa jord igen våren 2024.

Av oss kan du köpa jord till din trädgård, tillverkad av det trädgårdsavfall vi samlar in i Strängnäs kommun. Försäljningen startar i slutet av mars och pågår så långt lagret räcker.

Ett brunt trädgårdskärl som står i en grönskande trädgård.

Beställ ett trädgårdskärl

Du fyller, vi tömmer – enklare kan det inte bli.

Olika exempel på pappersförpackningar

4 bra saker att veta om förpackningar

Hur finansieras återvinningen och hur mycket olja spar vi på att återvinna plast? Vi reder ut hur det fungerar.