Äpple

Vet du skillnaden mellan kompost och matavfall?

Kompost, matsvinn, matavfall, trädgårdsavfall... Begreppen är många och svåra att hålla isär. Här kommer en lista med matavfalls-relaterade begrepp! Varsågod.

Kompost – Har du egen kompost så gör du näringsrik jord av ditt matavfall och ditt trädgårdsavfall. Men det matavfall vi samlar in blir biogas, vilket är en helt annan process än kompostering. Det är därför som växter inte hör hemma i matavfallspåsen. Med en egen kompost tar man vara på näringen i maten och har ett bra eget cirkulärt system hemma. När vi behandlar matavfallet gör vi både biogas och gödningsmedel och tar då till vara på både energin och näringen som finns i avfallet.

Matavfall – Både oundvikligt matavfall och onödigt matsvinn som vi samlar in från hushåll, storkök, butiker och restauranger.

Onödigt matsvinn – Matrester eller matvaror som hade kunnat ätas om det tagits till vara på i tid. Ju mindre onödigt svinn, desto bättre för miljön.

Oundvikligt matavfall – Matavfall som vi inte kan använda till något annat, t ex kaffesump och bananskal.

Slurry – kallas matavfallet efter att det gått igenom vår förbehandlingsanläggning och blandats med vatten för att bli pumpbart. En härlig brun gegga. 

Rejekt – material som skiljs bort från slurryn i vår maskin. Rejekt består till största del av förpackningsmaterial, plast och benbitar som inte kan rötas till biogas.

Trädgårdsavfall – Blommor, krukväxter, buskar och löv sorterar du som trädgårdsavfall, det komposterar vi och gör näringsrik jord av.

En grön påse med matavfall som knutits ihop med dubbelknut.

Så tar vi hand om ditt sorterade matavfall – från 2010 till nu

Sedan 2010 har vi erbjudit Strängnäsborna sortering av matavfall. Syftet är att ta tillvara den värdefulla resurs som matavfallet är och använda den vid produktion av biogas och gödsel.

En person slänger en rosa avfallspåse i sitt sopkärl.

Rosa påsen, en succé

Såhär mycket textilier samlar vi in med den rosa påsen! Vi lanserade den hösten 2017 och det har varit en succé från start.

Olika exempel på pappersförpackningar

4 bra saker att veta om förpackningar

Hur finansieras återvinningen, och hur mycket olja spar vi egentligen på att återvinna plast? Här är några trevliga fakta om förpackningar.

Matbord

Fem tips på hur du minimerar ditt matsvinn

För att göra vardagen enkel för dig av vi samlat några tips på hur du kan minska ditt matsvinn och samtidigt spara pengar.

Sopbil med en skylt där det står det här är inte en sopbil det är en värdetransport

Det här gör vi för att uppnå noll

Här beskriver vi några av de insatser vi gör för att öka återvinningen i Strängnäs kommun.

Kvinna som slänger frukt i trädgårdskärl

Beställ ett trädgårdskärl

Du fyller, vi tömmer – enklare kan det inte bli.