Äpple

Kompost, matavfall eller trädgårdsavfall? Vi reder ut begreppen!

Kompost, matsvinn, matavfall, trädgårdsavfall... Begreppen är många och svåra att hålla isär. Här kommer en lista med matavfalls-relaterade begrepp. Varsågod.

Matavfall

Mat och rester av livsmedel. Inom begreppet matavfall räknar man både oundvikligt matavfall och onödigt matsvinn. Vi samlar in matavfall från hushåll, storkök, butiker och restauranger.

Onödigt matsvinn

Matrester eller matvaror som hade kunnat ätas om det tagits till vara på i tid. Ju mindre onödigt svinn, desto bättre för miljön och ekonomin.

Oundvikligt matavfall

Rester som blir kvar efter mattillagning och som inte kan ätas, t ex potatisskal, fruktskal och kaffesump.

Kompost

Har du en egen kompost så gör du näringsrik jord av ditt matavfall och ditt trädgårdsavfall. Med en egen kompost tar man vara på näringen i maten. Det är ett bra sätt att skapa ett eget cirkulärt system hemma då jorden man skapar används i den egna trädgården. Det matavfall som vi på Sevab samlar in blir till biogas, vilket är en helt annan process än kompostering. Genom att producera biogas tar vi vara på både energin och näringen som finns i avfallet. Biogasen driver bussar och bilar, och resterna efter biogasproduktionen används som gödningsmedel på åkrarna. Växter går inte lika bra att röta till biogas och ska därför inte sorteras i matavfallsinsamlingen. 

Slurry

kallas matavfallet efter att det gått igenom vår förbehandlingsanläggning och blandats med vatten för att bli pumpbart. En härlig brun gegga som är redo att rötas till biogas. 

Rejekt

material som skiljs bort från slurryn i vår maskin. Rejekt består till största del av förpackningsmaterial, plast och benbitar som inte kan rötas till biogas.

Trädgårdsavfall

Blommor, krukväxter, buskar och löv sorterar du som trädgårdsavfall, det komposterar vi och gör näringsrik jord av. Om du inte har en egen kompost kan du beställa ett trädgårdskärl av oss. Av trädgårdsavfallet producerar vi jord som används inom kommunen. 

Matbord med många små rätter

Fem tips på hur du minimerar ditt matsvinn

För att göra vardagen enkel för dig av vi samlat några tips på hur du kan minska ditt matsvinn och samtidigt spara pengar.

Äppelchips

Tre bra saker att göra med äpplen

Högsäsongen för äpplen är här! Det finns så mycket roligt att hitta på med äpplen, här kommer tre enkla tips.

Matrester

Vad är egentligen matavfall och varför ska det sorteras?

Varför tjatar vi alltid om att du ska sortera ditt matavfall? Det finns bra anledningar.

En grön påse med matavfall som knutits ihop med dubbelknut.

Så tar vi hand om ditt sorterade matavfall – från 2010 till nu

Sedan 2010 har vi erbjudit Strängnäsborna sortering av matavfall. Syftet är att ta tillvara den värdefulla resurs som matavfallet är och använda den vid produktion av biogas och gödsel.

Olika exempel på pappersförpackningar

4 bra saker att veta om förpackningar

Hur finansieras återvinningen, och hur mycket olja spar vi egentligen på att återvinna plast? Här är några trevliga fakta om förpackningar.

Ett brunt trädgårdskärl som står i en grönskande trädgård.

Beställ ett trädgårdskärl

Du fyller, vi tömmer – enklare kan det inte bli.