Till sidans huvudinnehåll
Händer plockar upp ett grodyngel ur vattnet

El märkt med Bra Miljöval

Med Bra Miljöval får du el som är producerad från förnybara källor som sol-, vatten-, vind- eller biokraft. Bra Miljöval är en miljömärkning från Naturskyddsföreningen och innebär minskad påverkan på miljön.

Hur gör jag för att välja Bra Miljöval?

Fyll i vårt formulär här nedanför för att lägga till Bra Miljöval till ditt elavtal. Bra Miljöval-märkt el kostar 5,0 öre/kWh inkl. moms utöver det ordinarie elpriset.

Du kan inte välja till Bra Miljöval när du tecknar Strängnäs-el, då kan du i stället välja Lokalproducerad förnybar el, ett tillval som är unikt för just Strängnäs-el. 

Vad är Bra Miljöval?

Bra Miljöval är en miljömärkning från Naturskyddsföreningen som ställer hårda krav på hur elen produceras och att elproduktionens påverkan på miljön ska minskas. Det gör Bra Miljöval till en av elbranschens tuffaste miljömärkningar.

Att välja Bra Miljöval är ett enkelt sätt för dig att göra en insats för miljön. När du väljer att lägga till Bra Miljöval till ditt elavtal får du el som är producerad från förnybara källor, som sol-, vatten-, vind- eller biokraft. 

När kan jag välja Bra Miljöval till mitt elavtal?

Om du har ett elavtal hos oss kan du när som helst under din avtalsperiod välja att få el som är märkt med Bra Miljöval till elavtalen MixprisFast elpris och Rörligt elpris. Den märkta elen kommer från förnybara källor och uppfyller hårda miljökrav. 

Har du inte ett elavtal hos oss? Då kan du teckna ett här, passa då på att samtidigt lägga till Bra Miljöval till ditt elavtal.

Vad är skillnaden mellan miljömärkt el, grön el och ursprungsmärkt el?

Kärt barn kan ha många namn, samma gäller för elen. Du har säkert hört talas om ”grön” eller ”miljövänlig” el. Det är slarviga uttryck som ofta används istället för ursprungsmärkt el. El med ursprungsmärkning garanterat att elen kommer från en viss av fossilfri energikälla. Till dessa räknas sol-, vind-, vatten-, och biokraft. Oftast ställs det inga miljökrav på själva produktionen av elen, med det gör Bra Miljöval, som räknas som miljömärkt el.

Varför välja el märkt med Bra Miljöval?Symbolen för Bra miljöval

• Du får bara el från förnybara källor – vindkraft, vattenkraft, biomassa och solkraft. 

• Du ställer krav på att även den förnybara elproduktionen tar hänsyn till miljö, klimat, djur, växter och människor.

• Du hjälper till att minska efterfrågan på el med hög miljöbelastning, som kärnkraft och fossilkraft, samtidigt som du ökar efterfrågan på förnybar el med höga miljökrav.

• Du minskar din klimatpåverkan.

• Du bidrar till projekt som reparerar miljöskador och minskar energanvädningen.

• Du betalar bara några tior extra om året om du bor i lägenhet. Bor du i villa blir det bara några hundralappar per år.

Läs mer om el märkt med Bra Miljöval på Naturskyddsföreningens hemsida. 

Ikoner för olika kontaktvägar

Vi hjälper dig att välja elavtal

Det är inte alltid lätt att välja elavtal när det finns en uppsjö av olika elhandelsföretag som slåss om din uppmärksamhet. Kontakta oss så hjälper vi dig att hitta det elavtal som passar dig bäst. 

Teckna vardagsvänligt elavtal

Teckna elavtal

Här kan du teckna nytt elavtal, se våra elpriser och jämföra våra olika elavtal. Välj bland våra elavtal Fast pris, Rörligt pris eller vårt populära elavtal Strängnäs-el.

Brygga vid stilla sjö i solnedgång

Elens ursprung

Hur produceras den el vi säljer och vad har vår elproduktion för påverkan på miljön?