Till sidans huvudinnehåll
Roggekören

De fyller Strängnäs med stämningsfull skönsång

1976 var året då den flerstämmiga kören med anor, Roggekören, tog sin första ton. Namnet kommer från att de tidigare repeterade i Roggeborgens rikssal. Nu är aulan i Paulinska skolan deras hemvist. Här samlas de, umgås och tränar inför sina konserter.

Vi är ett sammansvetsat gäng i olika åldrar som älskar att sjunga – och vi gör det dessutom väldigt bra! Vi sjunger en blandad repertoar och har en härlig gemenskap, säger Johan Ekwall som är ordförande i Roggekören.

"Alla jobbar hårt och gör allt för att bjuda besökarna på en bra konsert och mycket julstämning"

Roggekören

De anordnar egna konserter och körar även bakom artister. I september fick de exempelvis äran att tillsammans med kören Lövsångarna sjunga bakom Jojje Wadenius. Nästa evenemang på tur är körens årligen återkommande julföreställning som i år går av stapeln den 18 december i Paulinska konsertsalen. Gästartist är för tolfte året i rad välkända tenoren Mats Carlsson.

– Vi börjar träna tidigt på hösten. Det kan kännas konstigt eftersom man lever med julsångerna under så pass lång tid. Men alla jobbar hårt och gör allt för att bjuda besökarna på en bra konsert och mycket julstämning, säger Johan.

Samarbetet inom Strängnäs-el

Vad betyder samarbetet för er?

– Det betyder mycket för oss. Dels för att vi inom samarbetet gynnar det som finns lokalt här i Strängnäs samtidigt som det också är en fördel för kören. Det ekonomiska bidraget vi får genom Strängnäs-el är viktigt för vår förening. Det kostar mycket att driva en körverksamhet under ett år, så vi är tacksamma för möjligheterna som samarbetet ger oss.

Vem kan bli medlem i Roggekören?

– Alla är välkomna att höra av sig, speciellt om du är tenor eller bas. I de stämmorna har vi brist på körsångare. De som vill gå med får prata med vår duktiga körledare Agnes Lindberg som sedan avgör det hela. Det är en fördel om man har sjungit i kör tidigare men inget måste, avslutar Johan Ekwall.

Johan Ekwall, ordförande för Roggekören"Samarbetet med Strängnäs-el betyder mycket för oss. Dels för att vigynnar det som finns lokalt här i Strängnäs samtidigt som det också är en fördel för kören", säger Johan Ekwall, ordförande i Roggekören.

 

Kort om Roggekören

  • Grundades: 1976
  • Antal medlemmar: Cirka 40
  • Körledare: Agnes Lindberg

Gå på någon av körens konserter

Håll utkik på roggekoren.se eller kommunens evenemangskalender för att se kommande konserter.

Den 18 december kl. 14 och kl. 17 håller kören den traditionsenliga julkonserten i Strängnäs.