Till sidans huvudinnehåll

Laddboxen är elbilens viktigaste tillbehör

Med en laddbox är det enkelt, säkert och kostnadseffektivt att ladda din elbil eller laddhybrid hemma i villan. Med en laddbox från Garo får du smidig och trygg hemmaladdning som passar alla laddbara bilar på marknaden.

Det är inte alla som vet att den kabel som följer med elbilen ska betraktas som ett ”reservhjul” och endast användas i nödfall. Istället behöver du som elbilsägare köpa elbilens viktigaste tillbehör – en laddbox.

Alltid laddbox till elbilen

Att ladda i ett vanligt eluttag är osäkert, långsamt och inte styrbart. Med en laddbox får du istället en trygg och effektiv laddning som inte överbelastar hemmets elanvändning. En laddbox har inbyggd aktiv säkerhet vilket bland annat innebär att kabeln inte är strömförande förrän alla kontakter är ihopkopplade. Först då börjar laddbox och bilen tala med varandra. Om något skulle ske när du laddar, exempelvis att en kontakt blir onormalt varm, så kommer laddboxen att stoppa laddningen för att förhindra eventuella olyckor.

Att ladda 750 mobiler samtidigt

Elsäkerhetsverket avråder för att regelbundet ladda bilen i el- eller motorvärmaruttag. Att ladda en elbil i ett vägguttag drar lika mycket el som att ladda 750 mobiler samtidigt i åtta timmar, i samma vägguttag. Det leder alltså till överbelastning och i värsta fall, brand.

Tvätta, ladda och TV – räcker elen?

För att få elen att räcka till är lösningen att välja en laddbox med inbyggd lastbalansering. Med dynamisk lastbalansering känner laddboxen av hur mycket el som används i resten av ditt hem och anpassar i realtid mängden el som används till att ladda din bil. Har du en laddbox med lastblansering behöver du inte uppgradera ditt elnätsabonnemang utan du kan ladda bilen, tvätta och se favoritprogrammet på TV samtidigt, utan att riskera att huvudsäkringen löser ut.

”Vi befinner oss i ett tidigt skede av utvecklingen och om några år kommer elbilen att vara lika självklar som att borsta tänderna.”

Daniel Kulin, Energikonsult, Expert E-mobility.
Läs artikeln om elbilen och framtiden här.

Elbil på väg

Rotavdrag för laddbox hemma – det här gäller

Från den 1 januari 2021 införs ett grönt rotavdrag för ”Grön Teknik” som bland annat gäller för installation av laddbox hemma. Här kan du läsa mer om det gröna rotavdraget.