Till sidans huvudinnehåll
Matavfall

Undvik dålig mat och matsvinn i sommar

Sommar och värme är en härlig årstid som många älskar, tyvärr gör också bakterierna det. Något som kan få konsekvenser om vi inte är försiktiga med hur vi hanterar vår mat.

Bakterier frodas i värme och under sommaren slår de till hårt mot maten. Den höga luftfuktigheten gör att de trivs extra bra och snabbt förstör livsmedel om man inte är på sin vakt. Matförgiftningar är en konsekvens som vi tror de flesta vill undvika under semestertider. Genom att tänk lite extra på hur du hanterar mat och livsmedel kan du minska risken för att bli sjuk, men också undvika att behöva slänga mat som blivit dålig.

Vi har samlat några enkla tips på hur du minskar ditt matsvinn och samtidigt kan njuta av maten säkert i sommarvärmen.

1. Kyla är A och O 

Kolla att din kyl verkligen håller rätt temperatur. Har du möjlighet att sänka temperaturen till 4 grader har du en perfekt temperatur som garanterat håller färskvarorna bättre en längre tid. Tänk bara på att inte låta grönsakerna ligga långt in i kylen, då kan de få frysskador.

2. Undvik att handla mat när det är som varmast 

Står kylen tom hemma och du ändå måste handla? Ta med en kylväska till affären och lägg ner kyl- och frysvaror direkt i den. De flesta större mataffärerna har självscanning så att du slipper packa om varorna flera gånger. 

3. Se upp med färsk fisk, skaldjur, köttfärs och mejeriprodukter

Dessa livsmedel är extra känsliga under sommaren och är bättre att handla mindre mängder av ofta, då vet du att de garanterat är färska och du undviker matsvinn. Dessa varor kan med fördel förvaras längst in i kylskåpet där det är som kallast. 

4. Tänk på hygienen i köket 

Tvätta alltid tvätta händerna innan du rör livsmedel, då minskar du risken att överföra bakterier från händerna till maten. Tvätta gärna händerna flera gånger när du lagar mat, framför allt när du hanterar fisk, kött och kyckling. Diska även knivar och skärbrädor ofta, särskilt när du arbetar med rå kyckling.  

5. Titta, lukta och provsmaka

"Bäst före, ofta bra efter", är vissa matvaror numera märkta med. Luktar det och smakar okej? Då är det bara att använda! Det är onödigt för både miljön och plånboken att slänga mat i onödan. Mat som du inte ska konsumera efter utgångsdagen är märkta med "sista förbrukningsdag". Det gäller till exempel kött, fisk och kyckling. 

6. Släng alltid matresterna i matavfallspåsen

Skulle du trots allt bli tvungen att slänga någon mat då den blivit dålig ska du alltid göra det i matavfallspåsen. Då kan vi ta hand om dina dåliga matrester på bästa sätt och se till att det blir till biogas som driver bussar och personbilar. 

Ett äpple

Kompost, matavfall eller trädgårdsavfall?

Begreppen är många och svåra att hålla isär. Här kommer en lista med matavfalls-relaterade begrepp! Varsågod.

Person knyter ihop en grön påse

Så tar vi hand om matavfall

Sedan 2006 har vi sorterat ut vårt matavfall. Såhär har det fungerar genom åren!

äggskal

Äggstra viktig info

Små, vardagliga handlingar kan göra stor skillnad för vår miljö, därför har vi bytt plats på äggskalen i sorteringsguiden som fortsättningsvis ska sorteras som övrigt hushållsavfall.