Till sidans huvudinnehåll

Rörligt timpris

Om du tecknar avtalet Rörligt timpris kommer din elanvändning att mätas och prissättas per timma i stället för per månad.

Så fungerar rörligt timpris

Elpriset sätts varje timme på elbörsen Nord Pool, så kallat spotpris. Spotpriset baseras på tillgång och efterfrågan. När det är stor efterfrågan på el blir priserna dyrare och när efterfrågan minskar blir elen billigare. När du tecknar rörligt timpris kan du spara pengar genom att styra om din elanvändning till de timmar när elen är billigare. Du kan följa priset i realtid på Nord Pools hemsida (extern länk)

Vad är skillnaden mellan rörligt elpris och rörligt timpris?

När du tecknar ett rörligt pris baseras ditt pris utifrån hur din el mäts, per månad eller per timme. Med ett rörligt elpris som mäts månadsvis baseras ditt elpris på föregående månads snitt på spotpriserna på den nordiska elbörsen. Med timvis mätning sker prissättningen i stället per timme.  

Om du funderar på rörliga elprisets delar hittar du den informationen här i våra Frågor och svar. Har du redan rörligt pris och vill veta om ditt pris är baserat per månad eller per timme? Kolla Mina Sidor

Fördelarna med rörligt timpris

 • Du får ett marknadsaktuellt elpris
  Det betyder att priset kan svänga uppåt och neråt, vilket kan innebära risker när elpriset är högt men även möjligheter när elpriset är lågt.
 • Du kan påverka din elkostnad
  Ett timprisavtal passar dig som vill ha koll på företagets elanvändning och som vill kunna påverka elkostnadena genom att styra om  elanvändningen till de timmarna på dygnet då elen är billigare.

Vad krävs för att kunna teckna ett elavtal med rörligt timpris?

För att du ska kunna teckna rörligt timpris behöver du ha en elmätare som mäter och rapporterar din elanvändning timme för timme, en så kallad timavräknad mätare. Om du inte har en sådan kan du beställa det av ditt elnätsbolag som då kostnadsfritt byter ut din elmätare inom tre månader. Kontakta vår kundservice om du vill teckna ett elavtal med rörligt timpris.

Så sparar du pengar med ett timprisavtal

Förut var det möjligt att spara någon hundralapp med ett timprisavtal. Nu kan du spara betydligt mer. Men du sparar inte pengar bara genom att teckna ett timprisavtal. Du behöver planera och fördela om en stor del av din elanvändning till dygnets billiga timmar. Gör du inte det riskerar en högre elkostnad. Företag som tecknar eller redan har avtalet rörligt timpris kan när som helst under avtalstiden byta till ett annat av våra elavtal så länge bindningstiden är minst lika lång som i det ursprungliga avtalet. 

Se din förbrukning via Mina Sidor

Du som är kund hos oss och som har rörligt timpris kan se din elanvändning och kostnader via Mina Sidor. Så här gör du:

 • Logga in med ditt kundnummer och lösenord
 • Du kommer direkt in till en översikt, innehållande olika val, välj ”Energikollen”
 • Välj aktuell anläggning, fliken ”El”, upplösning per aktuellt år, månad, dag och timme (du ser dina mätvärden per timme om du håller markeringen över aktuell dag)

Se timpriser hos Nord Pool

På den nordiska elbörsen Nord Pool kan du hämta timpriser per elområde. Gör så här:

 • Välj ditt elområde (SE1-SE4)
 • Välj valuta (SEK)
 • Välj vilken period du önskar se: pris per timme, dag, vecka, månad eller år

Har du rätt elmätare?

För att kunna teckna rörligt timpris behöver du ha en timavräknad elmätare som läser av dina mätvärden per timme. Du beställer en sådan mätare via ditt elnätsbolag som då kostnadfritt byter ut din elmätare inom tre månader.

Brygga vid stilla sjö i solnedgång

Elens ursprung

Hur produceras den el vi säljer och vad har vår elproduktion för påverkan på miljön?