Till sidans huvudinnehåll
Karusell med slänggungor

Rörligt elavtal för företag

Ge ert företag variation och möjlighet med rörligt elavtal. När ni väljer ett rörligt elpris till ert företag får ni ett varierat elpris som baseras på elbörsens Nordpools spotpriser. Det innebär att elpriset kan svänga både kraftigt och snabbt under året och innebär såväl risker som möjligheter. Dessutom får ni alltid fossilfri el. Här kan du läsa mer om rörligt elpris för företag!

Rörligt elavtal för företag

När du tecknar ett elavtal till ditt företag kan du välja mellan fast eller rörligt elavtal. Väljer ni ett rörligt elavtal innebär det att er verksamhet får ett aktuellt marknadspris som är baserad på elbörsens spotpriser. Ett rörligt elavtal innebär därmed en risk, då ni kan få högre elpriser om priserna på elmarknaden höjs. Däremot kan det även innebära lägre elpriser om priserna faller. Med ett fast elpris för företaget får ni istället samma elpris varje månad.

Hur fungerar det?

Elpriset fastställs varje timme i form av ett spotpris på elbörsen Nordpool. Ett rörligt elavtal innebär att elpriset är baserad på månadens alla spotpriser, vilket gör att ert elpris varierar från månad till månad. Priset kan svänga fort och kraftigt, både upp och ner, vilket innebär risker och möjligheter för er. Priset som finns på er faktura är föregående månads elpris. På nordpoolgroup.com kan ni följa det aktuella elpriset på egen hand.

Olika bindningstider för rörligt elpris

Du kan välja att teckna rörligt elpris hos oss i 1, 2, 3 eller 5 år. När du väljer ett elavtal med rörligt pris tillkommer avgifter till Svenska kraftnät, rörlig elcertifikatsavgift, vårt påslag, en månadsavgift och moms. Här hittar du prishistorik för rörligt elpris. Oavsett vilken bindningstid ni väljer kan ni byta till ett fast elpris när som helst under er avtalsperiod.

Fördelen med rörligt elpris för företag

Det finns flera fördelar med rörliga elavtal. Om man ser på en årsbasis ger det ofta en lägre totalkostnad och är på så vis ett prisvärt alternativ. Rörligt elpris är ett bra alternativ om din elförbrukning inte är speciellt hög, eftersom elprisets svängningar då inte ger så stora förändringar i ditt totala pris. Företag som tecknar eller redan har avtalet rörligt elpris kan när som helst under avtalstiden byta till ett annat av våra elavtal så länge bindningstiden är minst lika lång som i det ursprungliga avtalet. 

För vilka företag passar rörligt elavtal bäst?

Generellt sett kan man säga att ett rörligt elavtal passar bäst för er som har en relativt låg energiförbrukning. Då ger elprisets svängningar inte så stora förändringar i er totala kostnad. Om ert företag är flexibelt och har utrymme för elbörsens svängningar är detta också ett passande elavtal.

Om ni behöver vägledning i valet av elavtal hjälper vi er mer än gärna.Hos oss får du alltid en personlig kontakt som ger dig rådgivning och koll på läget. Fyll i vårt forumlär och få en offert eller kontakta oss så hjälper vi er. 

Vi har fossilfri el i alla våra elavtal

Oavsett vilket elavtal ni tecknar hos oss kan ni räkna med att få fossilfri el som är producerad av biomassa, sol-, vind-, vatten- och kärnkraft när ni tecknar avtal med oss. Om ni vill värna extra om miljön kan ni välja något av våra tillval Bioel producerad i Eskilstuna och Strängnäs och Bra Miljöval.

Hur mäts det rörliga elpriset?

Det finns två olika sätt att mäta det rörliga elpriset på, månadsvis och timvis.

Om din el mäts månadsvis 
baseras elpriset på:

  • den nordiska elbörsen elpris per timme sammanvägt med månadens elanvändningsprofil i ditt elområde enligt Svenska kraftnät
  • avgifter till Svenska kraftnät/Esett
  • rörlig elcertifikatsavgift
  • påslag och fast avgift enligt avtalet tillkommer

Om din el mäts timme för timme baseras elpriset på:

  • varje timmes förbrukning multiplicerat med den nordiska elbörsens elpris för respektive timme
  • elområdeavgifter till Svenska kraftnät/Esett
  • rörlig elcertifikatsavgift
  • påslag och fast avgift enligt avtalet tillkommer

Priset som visas på din faktura visar elpriset för den månad som passerat. Vill du följa priset på egen hand kan du läsa mer på nordpoolgroup.com.

Porträtt av Emil Fritzell

Vill du ha personlig hjälp?

Vi hjälper dig att hitta de bästa lösningarna för just ditt företag. Kontakta gärna en av våra säljare.

Människor går igenom dokument

Priser för Elhandel

Vi ger dig en offert som passar ditt företag och er verksamhet.

Brygga vid stilla sjö i solnedgång

Elens ursprung

Hur produceras den el vi säljer och vad har vår elproduktion för påverkan på miljön?