Till sidans huvudinnehåll
25/70 (visa lista)
Toalettsits med en jordglob på ringen

Rätten till rent vatten och sanitet uppmärksammas på Världstoalettdagen

Varje år den 19 november ägnar vi en tanke åt lyxen att ha tillgång till rent vatten och toaletter. Då belyser FN’s internationella World Toilet Day (Världstoalettdagen) den globala sanitetskrisen.

Ett av FNs 17 globala mål för en hållbar utveckling lyder rent vatten och sanitet för alla. Visst går det framåt men det finns mycket mer att göra. Vi som har tillgång till det vi tycker är självklart kanske ändå ibland också måste fundera på hur vi vårdar det vi har.

Nedanstående skrämmande fakta kommer från Water Aid (extern länk) som arbetar för allas rätt till en toalett.

  • 1,7 miljarder människor saknar tillgång till en toalett.
  • 494 miljoner människor tvingas uträtta sina behov utomhus vilket är förenat med risk för sexuella övergrepp och/eller angrepp av vilda djur.
  • Två tredjedelar av sjukvårdsinrättningarna i världens minst utvecklade länder saknar tillgång till fungerande toaletter.
  • 37% av alla skolor i världen saknar toaletter. Det innebär nästan 700 miljoner elever och gör att många flickor slutar skolan när de börjar menstruera.
  • Antalet dödsfall i diarrésjukdomar skulle minska med 28% om alla människor överallt hade tillgång till en toalett.

En lyx att vårda

Tänk vad bra vi har det ändå men tänk också hur mycket vi tar för givet. Även vi behöver fundera på hur vi håller vårt vatten rent och därför måste vi också tänka på vad vi spolar ner i våra toaletter. När fel ämnen och saker spolas ner får det konsekvenser för vårt vatten. Därför fortsätter vi tjata vårt mantra – det enda som får spolas ner i toaletten är det som passerat kroppen och toalettpapper (för det löser upp sig i vatten).

Världstoalettdagen

Världstoalettdagen

Den 19 november varje år är det Världstoalettdagen, en officiell FN-dag instiftad för att uppmärksamma att en tredjedel av världens befolkning saknar tillgång till toalett och sanitetsmöjligheter.