Äggskal i en hög.

Hur sorteras äggskal och varför?

Äggskal, är det ett matavfall? Ja, men det kan inte blir till biogas därför ska det sorteras som övrigt hushållsavfall.

Små, vardagliga handlingar kan göra stor skillnad för vår miljö. Därför byter vi nu plats på äggskalen i sorteringsguiden.

– Vi vill att äggskal ska sorteras bland övrigt avfall, inte som matavfall. De är för tunga för att kunna förvandlas till biogas i rötkammaren, säger Kent Briby, produktionschef inom Återvinning.

Äggskalen ställer till problem

– Äggskalen är tunga och lägger sig i botten på våra rör och tankar. Vi måste spola rent och skotta ur manuellt, vilket sliter på utrustningen och leder till merarbete. I samband med att vi rensar bort äggskalen försvinner även användbart material som hade kunnat rötas och bli biogas. Om äggskalen skulle nå rötkammaren hamnar de på botten även där, säger Kent Briby. 

Därför gör äggskalen ingen nytta i matavfallspåsen utan passar bättre i påsen för övrigt avfall som förbränns och blir till värme och el.

Små saker som gör skillnad

– Strängnäsborna är fantastiskt duktiga på att källsortera sitt avfall. Men vi kan såklart hjälpas åt ytterligare för att rädda jorden. Förutom äggskal hittar vi även rester av glas och metall bland matavfallet. Blir vi av med dessa material helt, så kan vi utvinna mer fordonsgas, säger Kent Briby.

Han jämför sorteringsarbetet med ordningen i en kundkorg i mataffären.

– Man vill ju ha makaronerna för sig och juicen för sig. Var sak på sin plats. Häller man ut och blandar allt, blir det oanvändbart. Detsamma gäller faktiskt i andra änden, när vårt avfall går till återvinning. I vår strävan att minimera avfallsförbränningen är källsortering väldigt viktigt.

Matbord med många små rätter

Fem tips på hur du minimerar ditt matsvinn

För att göra vardagen enkel för dig av vi samlat några tips på hur du kan minska ditt matsvinn och samtidigt spara pengar.

Matrester

Vad är egentligen matavfall och varför ska det sorteras?

Varför tjatar vi alltid om att du ska sortera ditt matavfall? Det finns bra anledningar.

Hand som håller larver

Larverna som äter ditt matavfall

I ett rum som är 28 grader varmt bor larverna i små lådor och matas med matavfall. På bara 12 dagar växer larven till 200 ­gånger sin egen storlek. Ett ton ­matavfall förvandlas dagligen till 200 kg larver och 200 kg jordförbättringsmedel.

Trasig stol

Vad räknas som grovavfall?

Grovavfall är sådant avfall som uppkommer i hemmet men som inte passar att slänga i hushållsavfallet.

Textilanläggning

Det här händer med dina textilier efter att vi samlat in dem

Vi samlar in ca 15 ton textilier i veckan! Material som kommer till användning istället för att brännas. Här får du reda på vad som händer med textilierna efter att du lämnat dem till oss.

Två medarbetare framför sopbil

Följ med våra chaufförer på jobbet

De kan gå upp till sex mil på ett arbetspass. Få en inblick i våra chaufförers arbetsdag.

Olika typer av skräp på rosa bakgrund

Det här är inte skräp. Det är värdefullt material.

Allt material har ett värde, men bara om det blir rätt sorterat. Här samlar vi tips och fakta om sortering och återvinning.