äggskal

Hur sorteras äggskal och varför?

Äggskal, är det ett matavfall? Ja, men det kan inte blir till biogas därför ska det sorteras som övrigt hushållsavfall.

Små, vardagliga handlingar kan göra stor skillnad. Ett sådant exempel är hur du sorterar äggskal. 

– Vi vill att äggskal ska sorteras bland övrigt avfall, inte som matavfall. De är för tunga för att kunna förvandlas till biogas i rötkammaren, säger Kent Briby, operativ chef för Återvinning. 

Äggskalen ställer till problem

– Äggskalen är tunga och lägger sig i botten på våra rör och tankar. Vi måste spola rent och skotta ur manuellt, vilket sliter på utrustningen och leder till merarbete. I samband med att vi rensar bort äggskalen försvinner även användbart material som hade kunnat rötas och bli biogas. Om äggskalen skulle nå rötkammaren hamnar de på botten även där, säger Kent Briby.

Därför gör äggskalen ingen nytta i matavfallspåsen utan passar bättre i påsen för övrigt avfall som förbränns och blir till värme och el.

Små saker gör oväntat stor skillnad!

Sedan äggskalen bytte plats i sorteringsguiden år 2018 har effekten varit tydlig. Strängnäsborna var snabba att anpassa sig och börja slänga äggskal som övrigt hushållsavfall. Problemen i anläggningen har upphört och slitaget på maskinerna har minimerats. Dessutom har det inneburit en besparing på flera miljoner kronor! Andra kommuner har varit tvugna att installera särskilda maskiner som separerar ut äggskalen. Men det har vi i Strängnäs sluppit tack vare att ni Strängnäsbor sorterar så bra!

En grön påse med matavfall som knutits ihop med dubbelknut.

Så tar vi hand om ditt sorterade matavfall – från 2010 till nu

Sedan 2010 har vi erbjudit Strängnäsborna sortering av matavfall. Syftet är att ta tillvara den värdefulla resurs som matavfallet är och använda den vid produktion av biogas och gödsel.

Matbord med många små rätter

Fem tips på hur du minimerar ditt matsvinn

För att göra vardagen enkel för dig av vi samlat några tips på hur du kan minska ditt matsvinn och samtidigt spara pengar.

Äppelchips

Tre bra saker att göra med äpplen

Högsäsongen för äpplen är här! Det finns så mycket roligt att hitta på med äpplen, här kommer tre enkla tips.

Avfallspåsar i sopkärl

Så håller du sopkärlet rent

Har du fluglarver och dålig lukt i din soptunna? Det är inte ovanligt men går att lösa med några enkla knep.