Till sidans huvudinnehåll

Elavtal med rörligt pris - vilket ska man välja?

Både elavtalen med rörligt elpris och med rörligt timpris följer elmarknadens utveckling. Det är tillgång och efterfrågan som priserna för de olika elavtalen till stor del baseras på. Det i sin tur gör att priset kan svänga fort och kraftigt, ner och upp - vilket innebär såväl risker som möjligheter.

Vilket elavtal passar dig bäst?

Rörligt elpris

Bor du i villa, har annan uppvärmningsform än el? Jobbar du ofta hemifrån och har familjemedlemmar som laddar och använder sina elprylar merparten av dagen? Med andra ord, just nu är du inte beredd att planera om din elvändning men vill ändå kunna följa elmarknadens rörelser och kunna ta nytta av när elpriserna är låga. Då är ett elavtal med rörligt elpris något för dig! 

Rörligt timpris

Känner du dig redo för att styra om dina gamla vanor och därmed planera din elanvändning på ett smartare sätt? Du kanske är van att kolla hur elpriser ligger och är en van användare av appar som du styr ditt hem med? Då är rörligt timpris en avtalsform som du kan kika närmare på. Genom att använda elen under dygnets billiga timmar sparar du pengar och får koll på dina elkostnader. Det innebär till exempel att du laddar elbilen eller slår i gång tvättmaskinen och diskmaskinen under tidig morgon eller sen kväll när elpriset i regel är som lägst. 

Genom att styra om den största delen av din elanvändning till dygnets billiga timmar kan du spara pengar och få bättre koll på dina elkostnader

Kan man verkligen spara pengar om man har ett elavtal med rörligt timpris?

Svaret är: Ja! När elmarknaden inte var lika orolig som den är idag kunde man på sin höjd spara några hundralappar på ett timprisavtal. Nu kan du spara mer än så! Men du sparar inte några pengar bara av att du tecknar ett elavtal emd rörligt timpris. För att elavtalet ska bli lönsamt för dig behöver du planera och använda mest el under de tider på dygnet som elen är billigast. Om du inte gör det utan använder el när den är som dyrast riskerar du att få en högre elkostnad. Om du dessutom använder el till att värma upp din bostad behöver du justera din inomhustemperatur och se över din användning av varmvatten för att kunna få ner elkostnaderna. 

Vad krävs för att teckna ett elavtal med rörligt timpris?

För att kunna ha ett elavtal med rörligt timpris behöver du timavräknad elmätare.Det innebär mätarens värden läses av timme för timme. En sådan mätare beställer du via ditt elnätsbolag som kostnadsfritt byter ut den åt dig inom tre månader.

När på dagen är elen som billigast?

Som så många andra priser baseras även elpriset på tillgång och efterfrågan. På natten är efterfrågan låg och då är elen i regel som allra billigast. Sedan framåt morgonen när våra morgonbestyr drar igång ökar efterfrågan och därmed också priset. Som dyrast brukar elen vara på morgonen eller på eftermiddagen när vi kommer hem från jobb och skola och börjar laga mat, titta på tv, städa, tvätta och ladda elbilen.

Hur tecknar jag ett rörligt elavtal?

Bild med texten Vardagsvinst - Du vinner, miljön vinner, staden vinner

Välj ett vardagsvänligt elavtal

All el vi säljer är fossilfri. Vi har närproducerad el och el från förnybara källor. Vi är ditt lokala elbolag och vår vinst går tillbaka till din vardag.

Ikon Mina Sidor

Logga in på Mina sidor

Kika på din el- och värmeförbrukning, dina sophämtningsdagar och fakturor. Allt finns samlat under Mina sidor. 

Elljusslinga vid villa

Teckna rätt elavtal för dig och ditt boende

Oavsett hur du bor har vi rätt elavtal för just dig. Och du, vår el är dessutom alltid fossilfri.