Ekonomiskt stöd till elanvändare

Uppdaterat 30/11: Regeringen och Svenska kraftnät har kommit med ett förslag om ekonomiskt stöd för höga elpriser till elanvändare. Det innebär att du som elanvändare i elprisområde 3, kan komma att få kompensation retroaktivt för din elförbrukning under perioden oktober 2021 till september 2022.

Försäkringskassan och Svenska kraftnät har fått i uppdrag av regeringen att göra förberedelser för att kunna betala ut stöd till elkunder i Sverige.

Stödet till hushåll ska börja betalas ut i februari 2023 om inget oväntat sker. Det sade socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) på en pressträff 29/11.

Utbetalningen kommer att utföras i två led. I första ledet får hushållen sitt ekonomiska stöd. I andra ledet kommer stödet till företagen. Totalt kommer 55 miljarder kronor att betalas ut.

Pengarna ska betalas ut automatiskt
Enligt information från Svenska kraftnät kommer pengarna att utbetalas direkt till ditt konto utan att du själv behöver göra någonting. Om någon kontaktar dig angående stödet uppmanar Svenska kraftnät till att lägga på luren och kontakta polisen.

Hur mycket pengar du får bestäms utifrån:

  • hur hög din elförbrukning varit under perioden oktober 2021 till september 2022. (Se din årsförbrukning av el på Mina Sidor)
  • vilket elområde du bor i. SEVABs elnät tillhör elområde 3 (SE3) och här uppgår stödet till 50 öre per förbrukad kWh.


Så här räknar du ut hur mycket pengar du får i ersättning:
0,5 kronor x din elförbrukning i kWh (under oktober 2021 till september 2022).

Läs mer om stödet hos Svenska kraftnät.