Bild på två ben som dinglar från toalettstol

Världstoalettdagen 19/11 - tid för eftertanke

Varje år den 19 november uppmärksammar Världstoalettdagen, som är en officiell FN-dag, allas rätt till rent vatten och sanitet.

Trots att sanitet är en mänsklig rättighet lever idag två miljarder människor utan tillgång till en toalett. 800 barn dör varje dag i diarrésjukdomar och många flickor och kvinnor attackeras eller trakasseras när de uträttar sina behov utomhus.

En lyx att vårda

Toaletter och rent rinnande vatten är för oss en själklarhet medan var tredje människa på jorden saknar detta. Vi har tillgång till ett av världens renaste vatten dygnet runt i våra kranar men det är ändå viktigt att alla tar sitt ansvar för vattnet om vi ska behålla den lyxen.

Rent vatten är allas ansvar

När fel saker spolas ner i toaletten kan det allvarligt påverka vårt gemensamma vatten. Reningsverken klarar exempelvis inte av att rena bort alla sorters kemiska ämnen. En del av dessa hamnar därför slutligen i våra vattendrag och sjöar med förödande konsekvenser för fiskar, fåglar och andra däggdjur som lever på vattenlevande djur och organismer.

Produkter som innehåller kemikalier som till exempel nagellacksborttagning, målarfärgsrester och lacknafta ska alltid lämnas till återvinningscentralen och mediciner som gått ut i datum ska lämnas tillbaka till apoteket.

Hur vi tar hand om vårt vatten idag påverkar också vattnet för framtiden.

Skräp i papperskorgen eller till återvinningen

Det spolas också ner en hel del annat skräp som ofta orsakar stopp i våra pumpstationer och leder till översvämningar. Då rinner avloppsvattnet istället ut orenat i närmaste dike och förorenar naturen. En papperskorg bredvid toaletten gör det lättare att undvika att tandtråden, våtservetterna eller håret från den rensade hårborsten spolas ner.

Endast detta hör hemma i toaletten

Allt som kommer inifrån kroppen - kiss, bajs, övriga kroppsvätskor och toalettpapper som löser upp sig i vatten till skillnad mot hushållspapper och våtservetter.

Toalettstol i guld

Världstoalettdagen

Den 19 november varje år är det Världstoalettdagen, en officiell FN-dag instiftad för att uppmärksamma att en tredjedel av världens befolkning saknar tillgång till toalett och sanitetsmöjligheter.