Till sidans huvudinnehåll
Medarbetare på Leine Linde

Leine Linde finns i hela världen - men hjärtat bor i Strängnäs

I utkanten av Strängnäs ligger företaget Leine Linde. Hela verksamheten ryms i två byggnader med stora, blanka glasväggar. ”Det är lite lustigt. De flesta vet att vi finns här, men nästan ingen vet vad som pågår innanför väggarna”, säger Joakim Danielsson, produktionschef och ansvarig för fastigheterna på Leine Linde.

Klockan är tio på förmiddagen. Leine Lindes matsal är fylld av medarbetare som fikar och umgås. Joakim Danielsson öppnar en kylskåpsdörr och visar upp en kyl fylld med smörgåspålägg.

– Vi tycker det är viktigt att alla våra medarbetare bjuds på en god frukost. Det är en trevlig start på dagen och mycket uppskattat av personalen.

Leine Linde startades 1967 och har funnits i Strängnäs i mer än 50 år. De är idag världsledande inom sin bransch, och med runt 140 anställda är de en av Strängnäs största arbetsgivare. Ändå är det inte många i Strängnäs som faktiskt vet vad de gör.

– Vi utvecklar och tillverkar anpassade givare och sensorlösningar för krävande miljöer. Det är avancerade mätsystem som ger korrekt återkoppling av hastighet och position. Pulsgivare är en viktig komponent i alla moderna automationsprocesser och används bland annat i vindkraftverk, kranar och andra tunga maskiner och på elektriska motorer. Nu för tiden finns det digitalt uppkopplade versioner av våra produkter som ger information rätt in i mobilen. Vi vill minska tiden som våra kunders maskiner står stilla på grund av tekniska fel, förklarar Joakim Danielsson.

Hela Leine Lindes verksamhet äger rum i lokalerna i Strängnäs, från idé och design till tillverkning och distribution.

– När man börjar jobba här får man först vara runt och ”praktisera” på de olika avdelningarna och ta del av vad alla gör. Man får se allt från ax till limpa. Trots att vi har en högteknologisk produktion har vi medarbetare som kvalitetssäkrar varje steg i tillverkningen. Det handlar verkligen om ett riktigt hantverk, och det finns en stor yrkesstolthet hos alla våra medarbetare.

Trots att Leine Linde levererar sina produkter till hela världen finns inga planer på att flytta produktionen utomlands.

– Att vi inte har flyttat någon del av vår produktion från Strängnäs beror på att vi tillverkar och levererar på beställning och att vi har en väldigt hög grad av kundanpassning. Det finns runt 11 000 olika varianter av våra produkter. Eftersom vi äger all vår utrustning och våra lokaler är vi väldigt anpassningsbara. Det finns andra företag som tillverkar liknande produkter, men Leine Linde lider inte av konkurrensen.

Hos-Oss-1110x624-Nr-2-2022-Leine-Linde-Tidsresa.jpg
Leine Linde Detalj

– För oss är det viktigt att kunna ge våra kunder stabilitet och trygghet, och jag tror det är därför de fortsätter vända sig till oss även när nya konkurrenter kommer in på marknaden. Några av våra kunder har varit med oss ända från början. Vi tummar aldrig på kvaliteten och ser till att varje kund får precis det som behövs.

Leine Linde är en stabil och trygg arbetsplats även för sina anställda.

– Vi har en stabil tillväxt och verkar i branscher som inte är så konjunkturkänsliga. Det är vanligt att folk stannar hos oss väldigt länge, vilket vi är glada för, och vi söker ständigt nya medarbetare i takt med att vi växer. Vi har samarbeten med skolor i regionen med syfte att påverka utbildningsinnehållet så att det matchar vårt framtida behov.

Lein Linde har varit elkund hos SEVAB i många år.

– Vi har många lokala underleverantörer från området, och SEVAB är en av dem. För oss är den lokala anknytningen och den personliga kontakten mycket viktig. Jag har inte frågor till SEVAB varje dag, men om det är något jag undrar över eller behöver hjälp med vet jag att jag alltid kan ringa till Oskar, min personliga kontakt. Eftersom hållbarhetsfrågan är viktig för oss känns det även bra att ha en elleverantör som har ett stort miljöfokus, säger Joakim Danielsson.

För Leine Linde är det en självklarhet att välja Bra Miljöval från SEVAB i sitt elavtal.

– Vi stöttar användningen av förnybar el. Med märkningen Bra Miljöval ställs det krav på elproducenterna. Det blir även allt vanligare att kunder ställer frågor om hur vi köper el, och ibland ställer de krav på att vi köper miljömärkt el, avslutar Joakim Danielsson.

Produktionschef och ansvarig för fastigheterna  på Leine Linde
Joakim Danielsson, produktionschef och ansvarig för fastigheterna på Leine Linde.

Fakta Leine Linde

  • Världsledande inom utveckling och tillverkning av pulsgivare, sensorer och elektronik som används för positionering och hastighetsåterkoppling inom industrin.
  • Grundades i Stockholm år 1967 av Per-Olof Leine och Henrik Linde.
  • Företaget är verksamt i 111 länder och har 140 anställda i Strängnäs.
  • Leine Linde ingår i HEIDENHAIN Group och ägs av Dr. Johannes Heidenhain GmbH, Traunreut, Tyskland.
Kilenkrysset har ett hjärta som klappar för Strängnäs

Kilenkrysset har ett hjärta som klappar för Strängnäs

För Kilenkrysset, ett av Strängnäs mest välkända och framgångsrika företag, är det lokala engagemanget viktigt. ”Strängnäs kommer alltid att vara vår hemkommun. Det var här under 90-talet som vår vd och ägare Jan Persson startade allt”, säger Per Heikman, förvaltningschef på Kilenkrysset.