Fem klimatsmarta julklappstips

Julen är konsumtionens högtid. Men hur ska vi tänka när ett hållbart leverne nu är viktigare än någonsin? Vi tipsar om några hållbara julklappar.

1. Matupplevelse

Laga själv eller bjud ut. Sörmland är fullt av spännande ställen där lokala råvaror och hållbarhet står i fokus. Till exempel Skalla Bord, Edsbacka Bistro, Osprayfarm, Magdakullan, Skottvångs gruva eller Blaxsta vingård.

2. Ge bort tid

Till den med ett hektiskt liv – ge bort tid. Erbjud dig att passa barnen eller hundarna eller vad du än kan göra för att underlätta vardagen, så att din vän eller släkting får helt egen tid att göra vad den vill med. 

3. Hitta julklappen second hand

Handla second hand. Det blir både personligt och hållbart när klappen har en historia. Besök till exempel ReTuna Återbruksgalleria i Eskilstuna och botanisera bland inredning, sportartiklar, vintagekläder, miljövänligt odlade blommor, leksaker, teknikprylar och mycket mer!

4. Hitta julklappen hemma

Ge bort något du har. Har du något du inte använder men som du vet att din vän skulle uppskatta? En mer personlig julklapp än så kan det inte bli.

5. Ge bort en tjänst

En tjänst! Är du grym på att snickra, sy, laga mat, meka med cyklar eller tapetsera? Ge av din tid och kunskap till någon som behöver tjänsten.