Till sidans huvudinnehåll
Illustration av smarta sensorer över hustak

Framtiden med sensorer

I framtiden kommer vi semestra i rymden, glida runt på svävare och skicka meddelanden genom att tänka dem. Eller? Kanske inte riktigt. Sanningen är förmodligen att vi bara lever ett lite smartare liv i smartare städer.

Vi kan få ut mycket information från små sensorer som placeras här och var. I ett uppkopplat hem kan du dricka en uppkopplad kopp kaffe, där utandningsluften mäts och analyseras. Inom några millisekunder efter första klunken är det då möjligt att få reda på hur du mår och om det finns någon kaffe eller mjölk i ditt hem, eller om du ska få en inköpssignal. Även om det kan låta som science fiction, är det faktiskt baserat på en enkel och billig teknik.

– Internet of things blir allt större, alltså när man kopplar upp infrastrukturer och saker så att de kan kommunicera. Det kan användas på många sätt, inte minst för att förbättra och effektivisera kommunens arbete, säger Magnus Norberg, affärsutvecklare på SEVAB.

Effektivisering med hjälp av sensorer

Strängnäs är en av många kommuner som ligger i startgroparna för att börja nyttja tekniken inom Internet of things.

– I Helsingborg har de redan kommit en bit i utvecklingen. Där är livbojarna märkta med sensorer som samlar in information. De kan exempelvis ta reda på om livbojen hänger på rätt plats, vilket effektiviserar arbetet enormt. Utan sensorer, måste personal fysiskt se över badplatserna. även badtemperaturen kan mätas med hjälp av sensorer, vilket invånarna kan följa på kommunens hemsida.

Den nya tekniken ska vi använda för att förenkla för kunderna samt effektivisera verksamheten.

– Sensorer kan även placeras på återvinningskärlen. Då kan de berätta om kärlet är halvfullt eller behöver tömmas. Det sparar i sin tur tid, arbetsinsatser och minskar miljöpåverkan, säger Magnus Norberg.

”Sensorer kan även placeras på återvinningskärlen. Då kan de berätta om kärlet är halvfullt eller behöver tömmas. Det sparar i sin tur tid, arbetsinsatster och minskar miljöpåverkan.” 

Internet of things i kommunens arbete

Det är viktigt att välja vilka delar som man ska satsa på, då möjligheterna inom Internet of things är stora.

–  ”City as a platform” är ett projekt vi deltar i. Projektets syfte är att flera städer ska testa teknik inom Internet of things och dela erfarenheter med varandra. Samverkan mellan kommunerna är helt rätt, då de ofta har liknande behov inom de här frågorna. Vi vill hitta verktygen som förenklar våra kunders vardag, säger Magnus Norberg.

Så kan sensorer effektivisera vardagen

  • Informera om när återvinningskärl ska tömmas.
  • Informera om när offentliga papperskorgar ska tömmas.
  • Mäta nyttjande av parkeringsplatser och trafikflöden för att optimera stadsplanering.
  • Göra gatubelysningen smartare genom att endast tända dem om någon är i närheten, vilket sensorer känner av. Det sparar in på kostnader för underhållsarbetet, samt sparar energi. Eftersom LED-lamporna säger till när de är slut, slipper tekniker åka och kontrollera lamporna.
  • Informera om när det är dags att vattna blommor och nyplanterade träd med hjälp av fuktsensorer.
  • Mäta ljudnivå, luftkvalitet och belysning i uppkopplade lokaler som exempelvis skolor.
  • Genom att placera sensorer på cyklar, kan cyklisten välja väg utifrån luftfuktighet, vilket de redan gör i Holland.

”Vi ska använda den nya tekniken för att förenkla för kunderna”
, säger Magnus Norberg, affärsutvecklare på SEVAB.

Silhuett av kvinnlig superhjälte

Smart elförbrukning i 6 steg

Kapacitetsfrågan kan kännas både svår att begripa och att göra något åt. Men faktum är att vi alla behöver samarbeta för att vårt elnät ska må bra och leverera det vi behöver.