Guldtoalett.

Världstoalettdagen

Lördag den 19 november infaller Världstoalettdagen, en officiell FN-dag instiftad för att uppmärksamma den akuta sanitetsbrist som råder i världen. En tredjedel av världens befolkning saknar tillgång till toaletter och rent vatten. Detta skördar liv, hämmar barnens utveckling och innebär att kvinnor riskerar både sin säkerhet och möjlighet till utbildning.

Här hos oss är inte bristen på toaletter något problem men vi måste, för vår miljös skull, börja tänka på vad vi spolar ner i toaletten. Många gånger används den som sopnedkast. Förutom allt skräp som kan orsaka stopp i ledningarna så spolas det ner direkt miljöfarliga ämnen som mediciner, målarfärg, aceton, snus och cigaretter.

Reningsverken har inte kapaciteten att rena alla kemikalier, vilket betyder att de hamnar i samma källa som vi tar vårt dricksvatten ifrån och som vi också vill kunna bada och fiska i. I vårt fall Mälaren.

Det enda som ska spolas ner i toaletten är avföring, urin och toalettpapper. Inget annat!

Ställ in en papperskorg

En papperskorg i närheten av toaletten är bra att slänga skräp som snus, tops, tandtråd, tamponger och liknande i. Gamla mediciner tar apoteket hand om och målarfärg eller liknande lämnas in på återvinningsstationen.

Vår framtida vattenkvalitet är vårt gemensamma ansvar!

Här kan du läsa mer om sanitetskrisen i världen och organisationen WaterAid som jobbar aktivt för allas rätt till rent vatten, sanitet och hygien.