Silhuett av superhjälte

6 tips för smartare elanvändning

Det kan kännas svårt att begripa och göra något åt kapacitetsfrågan. För att vårt elnät ska må bra och leverera det vi behöver, är det viktigt att vi alla samarbetar.

  1. Läs på! Det är viktigt att vi alla blir medvetna om hur elnät fungerar, då kapacitetsbrist är en relativt okänd och ny samhällsfråga.
  2. Ändra användningsmönster – försök med andra ord att sprida ut din elanvändning. Med andra ord ska du inte baka, köra tvättmaskinen, laga mat på spisen, ladda elbilen och bada bastu samtidigt. Det viktiga är att sprida ut aktiviteterna. Du kan hitta rätt redskap som hjälper dig att förbättra ditt användningsmönster genom att följa teknikutvecklingen.
  3. Om du har solceller hemma kan du fundera vidare på om det är möjligt att lagra energin i egna batterier, då det är ett sätt att avlasta elnätet.
  4. Om du har en, eller funderar på att skaffa en elbil bör du ha en smart laddare där du kan ställa in när du behöver ha en laddad bil, samt har en effektvakt som styr och håller koll på laddningen till när belastningen hemma hos dig är låg.
  5. För din villa, är fjärrvärme ett toppenalternativ. Fjärrvärmen är bekymmersfri för dig, lokalproducerad och har låg påverkan på miljön. Den belastar inte heller elnätet. Värmepump är ett bra alternativ för dig som inte har tillgång till fjärrvärme. Har du en värmepump, bör du även lägga lite tid på att justera den till rätt nivå.
  6. Har du tvättmaskin och diskmaskin hemma? Har din maskin tidsinställning? Isåfall bör du styra bort användningen från tiderna då effekttoppar är vanliga, särskilt kl. 17-19.