Till sidans huvudinnehåll

”Hans och Monica har en mack ihop…”

Från blybensin och droppande olja till laddstationer och fossilfri diesel. Monica och Hans Zentio har drivit bensinmackar sedan 1975 – och varit med om en smärre revolution inom branschen.

I en nästintill svartvit tid hoppade Monica och Hans ut till kunderna på macken i Barva och hjälpte dem att tanka. Puts av framrutan ingick också. Oljan som levererades till deras mack hanterade de för hand. Ibland läckte det lite...

Laddstationer och miljösmart bränsle på Gulfmacken

Under åren som gått har både säkerhet och hållbarhet seglat upp på branschens agenda. Nu är laddstationer, miljösmart bränsle och fräsch snabbmat receptet på ett lyckat mack-koncept. Och är det något Monica och Hans vet en hel del om så är det just lyckade mack-koncept.
– 1975 fick Hans erbjudande om att köpa macken i Barva. Det var ju så det fungerade på den tiden – det var en han som skulle ta över. Efter några turer fick vi banklån och kunde köpa macken, säger Monica.

Äldsta dottern var 14 dagar när de körde igång. Hon fick följa med och sova i en papplåda på macken.
– Det var ju helt andra tider, man hade inte samma säkerhets- och miljötänk. När vi fick leverans av bensin så kom chaufförerna, kopplade i slangarna och gick in på tavernan. Där satt de och väntade tills bensinen rann ut från pumparna. Då visste de att det var klart, berättar Hans.

”Det känns viktigt och spännande att kunna hjälpa till på ett litet hörn. Det klart att vi inte kan fortsätta med olja! Samtidigt räcker det inte med elbilar, jag tror att det behövs fler alternativ.”

Nya förutsättningar för mack-ägandet

Macken i Barva blev en framgångssaga med massor av kunder. Det var en uppskattad rastplats längs med dåvarande E3.
– En gång stannade Lill-Babs till och det slutade med att hon assisterade i disken på tavernan. ”Jag ser att ni har fullt upp flickor, jag hjälper till!” hojtade hon.

Men när sträckningen av E20 ändrades blev det dags att tänka om. Paret slutade att driva macken i Barva och tog istället över macken vid Strängnäs busstation.
– Den lades ned 1996 och vi flyttade upp till Eskilstunavägen. Circle K-stationen där drivs nu av vår dotter och måg. 2004 var ytterligare en ny sträckning av E20 klar. Då byggde vi Statoil i Biskopskvarn som vi drev fram till 2019. För tre år sedan byggde vi Gulf-macken i Biskopskvarn.

Både Monica och Hans har passerat 65-årsstrecket men har inga planer på att sluta jobba.
– Har man den där entreprenörsådran så är det inte helt lätt att sluta. Vi kan ju det här nu och vet vad som funkar. Utvecklingen framåt är också en spännande del, säger Monica.

Hållbara val - nu och i framtiden

Monica och Hans var först i Strängnäs med att erbjuda HVO. Nu satsar de på ett svenskt förnybart och giftfritt dieselbränsle som heter RME 100.
– Det känns viktigt och spännande att kunna hjälpa till på ett litet hörn. Det är klart att vi inte kan fortsätta med olja! Samtidigt räcker det inte med elbilar, jag tror att det behövs fler alternativ. I framtiden kommer vi säkert att erbjuda vätgas också, säger Monica.

När deras mack i Biskopskvarn byggdes för tre år sedan var det självklart att placera solceller på taket, bygga energisnålt och installera en biltvätt med hög reningsgrad av vattnet.
– Vi fick jättefin hjälp av vår kontakt på SEVAB med vissa viktiga delar för att komma på plats i tid, säger Hans.

De har varit SEVAB-kunder så länge de kan minnas.
– Ja, vi skulle aldrig välja något annat än det lokala energibolaget. Vi är nöjda och känner oss trygga med att ha SEVAB som leverantör, berättar Hans.

Hans och Monicas topplista

1. Personalen
”De flesta har varit med oss i femton år. De är bäst helt enkelt! Det känns också jättebra att kunna ta emot praktikanter och kunna erbjuda sommarjobb.”

2. Utveckling
”Man kan göra som man alltid gjort och stå kvar på stationen och så åker tåget. Eller så hoppar man på!”, säger Monica med lysande blick.

3. Barva IF
Favoritföreningen där Monica är kassör. Barva IF sponsras även av Zentio Bensin & Service AB.

Gulfmacken i Biskopskvarn byggdes för tre år sedan. Men Thomas Hoffmeyer har jobbat med Monica och Hans Zentio sedan 1988.

Kilenkrysset har ett hjärta som klappar för Strängnäs

Kilenkrysset har ett hjärta som klappar för Strängnäs

För Kilenkrysset, ett av Strängnäs mest välkända och framgångsrika företag, är det lokala engagemanget viktigt. ”Strängnäs kommer alltid att vara vår hemkommun. Det var här under 90-talet som vår vd och ägare Jan Persson startade allt”, säger Per Heikman, förvaltningschef på Kilenkrysset.