Illustration på hand som håller i en glödlampa.

Din snabba LED-guide

Att välja LED-lampa som som belysning är ett energieffektivt och miljövänligt val. Här guidar vi dig så att du kan välja rätt - på ett enkelt sätt.

LED är förkortningen för light emitting diode och har till skillnad från en vanlig glödlampa ingen glödtråd. LED-lampan har dessutom en livslängd som är ungefär 30-40 gånger längre som en vanlig glödlampa samtidigt som den drar cirka 80 procent mindre el. Eftersom energianvändningen är låg kan lamporna användas länge och har en liten påverkan på miljön. 

Eftersom nästan all energi som LED-lampan ger blir till ljus ger den inte ifrån sig så mycket värme. Därför är den bra utifrån både ett skade- och brandperspektiv. Idag finns det stort utbud av LED-lampor där du kan välja mellan många olika socklar, storlekar, former och dimbara alternativ.

Snabba fakta om LED-lampor

  • Eftersom LED-lampans har en sådan lång livslängd behöver du sällan byta ut den eller lämna den på återvinningen. 
  • När du väl behöver byta ut den sorteras din LED-lampa som elektronikskrot/ljuskällor.
  • När alla glödlampor i Sverige är utbytta till just LED-varianter beräknas landets elanvändningen minska med ungefär 2 miljarder kWh per år. Det ungefär lika mcycket som den totala energianvändningen hos cirka 100 000 villor med eluppvärmning.

Tänk på Kelvin när du köper LED-lampor

Det finns olika färger och temperaturer på all LED-belysning. Du kan välja mellan varmt, neutralt och kallt ljus beroende på vad du trivs bäst med och var lampan ska placeras. 

Färgens temperatur anges i Kelvin (K). Ju högre färgtemperaturen är, desto kallare ljus får du.

  • 2700-3000 K Varmt ljus
  • 3500-4500 K Neutralt ljus
  • 4500-10000 K Kallt ljus