Tio snabba energispartips

Här har vi samlat några enkla vardagstips som kan hjälpa dig att minska din förbrukning av både värme och varmvatten.

  1. Sänk inomhustemperaturen några grader så minskar energiförbrukningen. Du kan ofta ha lite lägre temperatur i köket eftersom vitvarorna och spisen ger värme och du sover bättre om temperaturen i sovrummet är något lägre än i övriga huset. Dra även gärna ned värmen på elementen när du reser bort en längre tid.
  2. Vädra genom att göra korsdrag en kort stund istället för att låta fönstret stå på glänt under flera timmar, så går inte så mycket värme till spillo. Stäng av termostaterna på elementen om du behöver vädra en längre tid. Den kalla luften gör annars att termostaten drar upp effekten till maximal nivå.
  3. Täta dörrar och fönster så stannar värmen inomhus. Fördragna gardiner och persienner hindrar även värmen från att smita ut.
  4. Undvik att ställa stora möbler framför elementen, då blockeras värmen och det krävs mer energi att värma upp rummet.
  5. Använd bara spisfläkten när du lagar mat eftersom den suger ut stora mängder uppvärmd luft.
  6. Täta droppande kranar. Ett års droppande av vatten kan kosta hundralappar.
  7. Installera snålspolande kranar i kök och badrum och tappa upp vatten i diskhon istället för att diska under rinnande vatten vid handdisk så minskar vattenanvändningen.
  8. Fyll inte badkaret till brädden vid bad. Och duscha hellre än bada.
  9. Duscha inte för länge, en dusch på fem minuter istället för en kvart kan minska årsförbrukningen av varmvatten med hundratals kilowattimmar. Och stäng av vattnet i duschen när du tvålar in dig så sparar du ännu mer.
  10. Ha inte för hög varmvattentemperaturen, den bör ligga mellan 50-55 grader.
 

Behöver du hjälp?

Eskilstuna kommuns energi- och klimatrådgivare ansvarar även för Strängnäs energirådgivning. Här får du kostnadsfritt svar på frågor om uppvärmning, energikostnader, energieffektivisering, transporter, klimatpåverkan, statliga bidrag på energiområdet och mycket annat. Energi- och klimatrådgivningen vänder sig till allmänheten, små till medelstora företag och organisationer. Uppgiften är att hjälpa till att minska energianvändningen och där det är möjligt, använda miljövänligare teknik.  

Mamma och barn tittar på surfplatta

Mina Sidor

Ta fram din senaste faktura och håll koll på dina avtal och din energiförbrukning. Det är enkelt att ha stenkoll med Mina Sidor och Energikollen.

Illustration av energieffekt

Bli elsmart

Med några enkla medel kan du minska din elkostnad och miljöpåverkan. Så blir du mer energimedveten och får bättre koll på elanvändningen i ditt hem. 

Ikon för avbrottsinformation

Aktuell driftinformation

Håll dig uppdaterad om planerade och pågående driftstörningar för Fjärrvärme, Elnät samt Vatten och Avlopp.

Ikon för priser

Vad kostar fjärrvärme?

Här hittar du en sammanställning av våra fjärrvärmepriser för privatpersoner.