10 snabba energispartips

Här har vi samlat några enkla vardagstips som kan hjälpa dig att minska din förbrukning av både värme och varmvatten.

  1. Sänk inomhustemperaturen några grader så minskar energiförbrukningen. Du kan ofta ha lite lägre temperatur i köket eftersom vitvarorna och spisen ger värme och du sover bättre om temperaturen i sovrummet är något lägre än i övriga huset. Dra även gärna ned värmen på elementen när du reser bort en längre tid.
  2. Vädra genom att göra korsdrag en kort stund istället för att låta fönstret stå på glänt under flera timmar, så går inte så mycket värme till spillo. Stäng av termostaterna på elementen om du behöver vädra en längre tid. Den kalla luften gör annars att termostaten drar upp effekten till maximal nivå.
  3. Täta dörrar och fönster så stannar värmen inomhus. Fördragna gardiner och persienner hindrar även värmen från att smita ut.
  4. Undvik att ställa stora möbler framför elementen, då blockeras värmen och det krävs mer energi att värma upp rummet.
  5. Använd bara spisfläkten när du lagar mat eftersom den suger ut stora mängder uppvärmd luft.
  6. Täta droppande kranar. Ett års droppande av vatten kan kosta hundralappar.
  7. Installera snålspolande kranar i kök och badrum och tappa upp vatten i diskhon istället för att diska under rinnande vatten vid handdisk så minskar vattenanvändningen.
  8. Fyll inte badkaret till brädden vid bad. Och duscha hellre än bada.
  9. Duscha inte för länge, en dusch på fem minuter istället för en kvart kan minska årsförbrukningen av varmvatten med hundratals kilowattimmar. Och stäng av vattnet i duschen när du tvålar in dig så sparar du ännu mer.
  10. Ha inte för hög varmvattentemperaturen, den bör ligga mellan 50-55 grader.
 
Behöver du hjälp?

Varje kommun har sin egen energi- och klimatrådgivare som vänder sig till allmänheten och kostnadsfritt svarar på frågor och ger dig råd om energieffektivisering. Den energirådgivning som tidigare tillhandahållits från Strängnäs kommunen är under förändring. Från och med i år ansvarar Eskilstuna kommun för Strängnäs energirådgivning. Ansvarig energirådgivare är Arne Johansson, som nås på 016-710 22 60 eller arne.johansson@eskilstuna.se. Mer information och råd i energi- och klimatfrågor hittar du hos bygglovsenheten i Eskilstuna.

Mina Sidor

Ta fram din senaste faktura och håll koll på dina avtal och din energiförbrukning. Det är enkelt att ha stenkoll med Mina Sidor och Energikollen.

""

Bli elsmart

Med några enkla medel kan du minska din elkostnad och miljöpåverkan. Så blir du mer energimedveten och får bättre koll på elanvändningen i ditt hem. 

""

Aktuell driftinformation

Håll dig uppdaterad om planerade och pågående driftstörningar för Fjärrvärme, Elnät samt Vatten och Avlopp.

""

Vad kostar fjärrvärme?

Här hittar du en sammanställning av våra fjärrvärmepriser för privatpersoner för 2018.