Tack för maten!

Visste du att varje hushåll i snitt slänger cirka 100 kg matavfall per person och år? Och att ungefär hälften av det (45 kg) är matsvinn, det vill säga mat som hade kunnat ätas? Genom att ta hand om maten på rätt sätt kan vi lätt minska den siffran. Något som gynnar både miljön och plånboken. Här har vi samlat massor av matnyttig fakta om matrester och matsvinn. Exempelvis hur du kan undvika dålig mat och matsvinn eller vad som händer med matresterna om du slänger dem i rätt sopkärl.

Vad är matavfall?

För att ha koll på vad du ska slänga i matavfallspåsen är det viktigt att veta vad matavfall faktiskt är och vad som skiljer det åt från annat avfall.

Minska matsvinnet hemma

För att göra vardagen enkel för dig av vi samlat några tips på hur du kan minska ditt matsvinn och samtidigt sparar pengar.

Så blir din mat till biogas

Alla matrester och allt matfett du slänger i matavfallspåsen istället för i vasken återvinns till miljövänligt biogas. Vill du veta hur? 

Så hanterar du överblivet matfett och olja

Vi har samlat några enkla tips på hur du kan hjälpa till att minska risken för stopp i avloppet och samtidigt blir miljövän.