
Så färgsorterar du som bor i lägenhet
Du sorterar ditt avfall i sju olika färgade påsar som du sedan slänger i olika kärl i fastighetens sorteringsrum.
Hur gör jag när jag färgsorterar?
Du sorterar ditt avfall i de olika påsarna. När en påse är full knyter du ihop den med en ordentlig dubbelknut och går med den till fastighetens sorteringsrum. Påsen för övrigt hushållsavfall slänger du i ett kärl märkt "Övrigt hushållsavfall", resterande färgsorteringspåsar slänger du i ett kärl märkt "Färgsortering".
Hur får jag påsar?
Genom din fastighetsägare får du sex olika färgsorteringspåsar: grön, gul, blå, orange, grå och rosa. Den sjunde påsen för övrigt hushållsavfall håller du med själv, det kan vara en vanlig plastpåse från mataffären.
Hur sorterar jag det som inte går att sortera med färgsorteringen?
Hör med din fastighetsägare hur ni sorterar i just din fastighet.
- Glasförpackningar: Sorterar du vid en återvinningsstation, eller i kärl för glasförpackningar om din fastighetsägare tillhandahåller den tjänsten.
- Farligt avfall: lampor, batterier, elektronik, kemikalier och annat farligt avfall lämnar du vid en återvinningscentral. Hör med din fastighetsägare om de erbjuder insamling av t. ex batterier och lampor.
Vanliga frågor och svar
-
Vad är det som är bra med färgsortering?
- Enklare hantering – du sorterar dina sopor i olika påsar direkt i hemmet. Du behöver inte plocka upp avfallet igen för att sortera ut det i olika containrar.
- Du slipper frakta alla dina förpackningar till en återvinningsstation, vi spar koldioxid genom färre bilresor.
- Mer material blir sorterat när det är enkelt att sortera. Sedan vi införde färgsorteringen år 2015 har vi minskat det brännbara avfallet med 43 %. Inte illa, eller hur?
-
Måste jag färgsortera?
Vi på SEVAB har ansvar för att samla in ditt övriga hushållsavfall och ditt matavfall, det har vi monopol på. När det gäller förpackningar och tidningar har du fortfarande möjlighet att lämna det till någon av Förpacknings- och Tidningsinsamlingen återvinningsstationer. Huvudsaken är att du sorterar. Färgsorteringen är helt enkelt en service som gör jobbet enklare och du slipper frakta förpackningarna till en återvinningsstation.
-
Hur sorterar jag förpackningar som är gjorda av flera olika material?
Om det är svårt att separera de olika delarna av förpackning, sortera då efter det material den består mest av.
Med till exempel en mjölkförpackning sorterar du skruvkorken som plast och resterande förpackning som pappersförpackning.
-
Ska jag skölja ur förpackningarna när jag sorterar?
Du måste inte skölja ur dem noggrant – men du ska alltid skrapa ut matresterna innan du sorterar förpackningarna. Matresterna sorterar du i den gröna påsen för matavfall. Om du upplever att det luktar från dina påsar kan det hjälpa att skölja ur förpackningarna.
-
Vad är grovavfall och vad ska jag göra av det?
Grovavfall kan till exempelvis vara möbler, cyklar, kastruller, speglar, bananlådor, keramik och madrasser. Alltså avfall som uppkommer i hemmet men som inte går att slänga i hushållssoporna.
På återvinningscentralerna slänger du ditt grovavfall i containrar efter vilket material det består av. Då kan vi se till att det tas om hand om på ett bra sätt och att så mycket som möjligt kan återvinnas.
Det är alltid bättre att återanvända saker, då spar vi på jordens resurser. De saker som du inte längre vill ha kanske någon annan kan få nytta av? På återvinningscentralen Kvitten finns en contianer där du kan lämna saker som går till ReTuna Återbruksgalleria. Istället för att saker ligger hemma hos dig och tar upp plats, eller slängs på återvinningscentralen, kan du lämna in dem för återbruk. På ReTuna tas sakerna omhand, görs om, förbättras, förnyas och säljs vidare i gallerians olika butiker.
-
Vad är farligt avfall och hur sorterar jag det?
Ämnen som är giftiga, brandfarliga, frätande, hälsoskadliga eller miljöfarliga räknas som farligt avfall. Rengöringsmedel, sprayflaskor, batterier och lågenergilampor är exempel på vanliga produkter i hemmet som ska sorteras som farligt avfall. Här är en utökad lista på farligt avfall.
Farligt avfall får aldrig läggas i hushållssopor eller spolas ner i toaletten eftersom det innehåller ämnen som kan skada människors hälsa och miljö. Du kan lämna in ditt farliga avfall till någon av våra återvinningscentraler, i Miljöboden. Där finns personal som hjälper dig att hantera ditt farliga avfall. Om du bor i villa kan du be om en Miljöbox på återvinningscentralen som möjliggör att du kan sortera ditt farliga avfall i hemmet. Läs mer om Miljöboxen här.
Tillsammans har vi ett ansvar att kemikalier och tungmetaller inte kommer ut i naturen och sprids i luften och i vattendrag. Tillsammans gör vi skillnad.
-
Varför har inte alla lägenheter färgsortering?
Enfamiljshus och flerfamiljshus har olika system för att sortera sitt avfall.
I flerfamiljshus är det fastighetsägaren som är ansvarig för att tillhandahålla olika sorteringslösningar. Fastighetsägaren kan välja att låta de boende sortera i olika kärl i sorteringsrummet, att sortera i påsar med färgsorteringssystemet, eller att låta de boende sortera sina förpackningar och tidningar vid en återvinningsstation.
Alla privatpersoner har ett ansvar att lämna in sina förpackningar och tidningar, oavsett om det är till en återvinningsstation, återvinningscentral, i en fastighets sorteringsrum eller med färgsorteringen. Att ett flerfamiljshus inte har färgsortering innebär alltså inte att de inte ska sortera, de ska bara göra det i olika kärl istället för i olika påsar.
-
Vad är färgsorteringspåsarna tillverkade av för material?
Samtliga påsar är gjorda av 100 procent återvunnen plast från ensilageförpackningar. Efter att vi samlat in allt avfall sorteras påsarna och återvinns tillsammans med de andra plastförpackningarna. Plast är skadligt när det hamnar i vår natur och i haven, men våra plastpåsar är del i ett slutet system där de i slutändan återvinns.
Sedan vi införde färgsorteringen år 2015 har det brännbara avfallet minskat med 43 % vilket är en stor vinst för miljön. Plastpåsarna är en förutsättning för att sorteringen ska hålla bra kvalitet. I förhållande till mängden material som vi samlar in och återvinner är påsarnas andel mindre än en procent. Färgsorteringssystemet är alltså en klar vinst för miljön trots användandet av plastpåsar.
Påsarna som vi använder i färgsorteringen måste vara starka och får inte gå sönder under hanteringen. Det hade varit bra om vi kunnat använda påsar som är gjorda av biobaseradplast, men tyvärr har vi inte ännu hittat en leverantör för en biologiskt nedbrytningsbar påse som håller måttet. Vi för en ständig dialog med olika leverantörer och hoppas att det inom kort kommer finnas biologiskt nedbrytningsbara påsar som är av tillräckligt bra kvalitet för att klara av färgsorteringsprocessen.

Vad är grejen med dubbelknut?
Knyt alltid en ordenlig dubbelknut på alla dina påsar innan du slänger dem. Dubbelknuten är viktig för att påsarna inte ska gå upp under hanteringen. Dessutom håller det kärlen fräscha och ohyra borta. Tack för att du knyter dubbelknut!

Så hanterar du överblivet matfett och olja
Vi har samlat några enkla tips på hur du kan hjälpa till att minska risken för stopp i avloppet och samtidigt blir miljövän.

Sortera textilier med rosa påsen
Du som har färgsortering kan sorterar dina textilier i den rosa påsen. Hur enkelt som helst!

Undrar du hur någonting ska sorteras?
Sök i vår digitala sorteringsguide efter olika slags avfall och hur de ska sorteras.

Färgsortera målarbilden!
Ladda ner, skriv ut, och måla tillsammans! Rätt svar hur avfallet ska sorteras hittar du i vår sorteringsguide.