Äppelchips

Tre bra saker att göra med äpplen

Högsäsongen för äpplen är här! Det finns så mycket roligt att hitta på med äpplen, här kommer tre enkla tips.

Musta!

Lämna in till ett musteri och låt dem göra jobbet, eller kör dina äpplen i juicemaskinen hemma. Om du juicat äpplen hemma vet du att det blir ett lager skum på toppen. Detta skum kan du frysa in som iskuber och sedan köra i mixern tillsammans med lite must. Vips har du en supergod äppel-slush!

Äppelchips

Skiva i tunna skivor, lägg ut på en plåt, strö över kanel och kör i ugnen på 80 grader i 2-3 timmar. Underbart gott och kan lagras länge. 

Ge bort

Vissa har för mycket, andra inga alls. Ställ ut en korg med äpplen utanför grinden så att förbipasserande kan plocka med sig. Skolor brukar vara intresserade av att ta emot frukt. Även djurägare är intresserade av att ta emot fallfrukt som foder till sina djur. I sociala medier kan du hitta bra forum för äppelförmedling. 

Vad du gör med frukt som inte gick att rädda

Välkommen att lämna in din fallfrukt till våra återvinningscentraler, i containern för kompost. Om du bor i villa kan du beställa trädgårdskärl som du kan slänga din fallfrukt i, vi tömmer kärlet varannan vecka från april till november för 490 kr per säsong. 

Vi komposterar fallfrukten tillsammans med annat trädgårdsavfall och tillverkar näringsrik jord som du till våren kan köpa och använda i din trädgård. 

Ett brunt trädgårdskärl som står i en grönskande trädgård.

Beställ ett trädgårdskärl

Du fyller, vi tömmer – enklare kan det inte bli.

Äpple

Kompost, matavfall eller trädgårdsavfall?

Vi reder ut alla matavfalls-relaterade begrepp!

Nu är jorden slut för i år. Välkommen att beställa jord igen våren 2024.

Av oss kan du köpa jord till din trädgård, tillverkad av det trädgårdsavfall vi samlar in i Strängnäs kommun. Försäljningen startar i slutet av mars och pågår så långt lagret räcker.

Matrester

Vad är egentligen matavfall och varför ska det sorteras?

Varför tjatar vi alltid om att du ska sortera ditt matavfall? Det finns bra anledningar.

Matbord med många små rätter

Fem tips på hur du minimerar ditt matsvinn

För att göra vardagen enkel för dig av vi samlat några tips på hur du kan minska ditt matsvinn och samtidigt spara pengar.

Olika typer av skräp på rosa bakgrund

Det här är inte skräp – det är värdefullt material

Allt material har ett värde, men bara om det blir rätt sorterat. Här samlar vi tips och fakta om sortering och återvinning.