Svampomelett

Gårdagens matrester är kvällens räddning

Överbliven pasta, några ledsna rotsaker, en halv lök och ett gäng bruna bananer. Det kan kännas som en enkel lösning att bara slänga, men det går även att se möjligheter. Både plånboken och miljön kommer tacka dig för det minskade matsvinnet. Här kommer några goda förslag på hur gårdagens rester kan tas till vara.

Broccolistams-sallad

Det är inte bara kronan som är verket på broccolin. Skiva stammen så tunt du kan och koka skivorna i lätt saltat vatten i 2-3 minuter. Blanda lika delar olja, vinäger, dijonsenap, salt och en nypa socker och häll över de kokta broccoliskivorna så har du en näringsrik och jättegod sallad.

Rynkiga grönsaker blir rykande soppa

Paprika, champinjoner, morötter och broccoli som börjar bli lite rynkiga får nytt liv i en köttfärssås, soppa, gryta, gratäng eller paj. Eller varför inte på en pizza? 

Omeletten är resternas bästa vän

Variationsmöjligheterna är oändliga. Omelett är både nyttigt, gott och smart mat. För fyra portioner så vispar du 8 ägg, 1 dl vatten en nypa salt och lite svartpeppar. Smörj en ugnsfast form och slå i äggblandningen. Lägg i de rester du har hemma. Färska grönsaker som t ex broccoli kokas med fördel ca 3 minuter och får rinna av innan du lägger i dem. Vill du använda gammal lök, så fräs den mjuk först. Sedan kan du använda t ex skinkrester eller överbliven tillagad kyckling. Grädda i ugn på 200 grader i ca 20 minuter.

Makaronilåda

Att koka för mycket pasta gör vi alla då och då. Överbliven pasta blir dock lätt en ny rätt, som du kan variera i all oändlighet. Fräs rester av t ex kött, korv och kyckling med lök och grönsaker och blanda med pastan. Lägg i en smord ugnsfast form. Vispa 3 ägg, 2,5 dl mjölk, salt, peppar och riven ost och häll över resterna. Grädda i ugn på 200 grader i ca 30 minuter.

Stekt ris

Överblivet ris får enkelt nytt liv. Fräs t ex lök, vitkål, paprika och vitlök i lite olja. Tillsätt ris, lite curry och stek i ca 2 min. Knäck i ett par ägg och blanda tills äggen stelnar. Du kan förstås även strimla i rester av tillagad kyckling, korv eller kött.

Morotsblast-chimichurri

Koka upp blasten i ca 1 min och kyl ned den (blanchera) och mixa med vinäger, olivolja, färska örter, vitlök och schalottenlök så får du en het chimichurrisås/marinad. Du kan även göra pesto på den blancherade morotsblasten genom att mixa den med olivolja, pinjenötter och permesanost eller så använder du den i sallad.

Mogen smoothie

Har du övermogen frukt eller överblivna bär som du inte vill äta nu, så skär dem i bitar och lägg i frysen. Passar perfekt att ta fram och mixa med sista slatten yoghurt, filmjölk, gräddfil eller glass till en smoothie. Många bruna bananer kan räddas av frysen.  

Matrester

Vad är egentligen matavfall och varför ska det sorteras?

Varför tjatar vi alltid om att du ska sortera ditt matavfall? Det finns bra anledningar.

äggskal

Äggstra viktig info

Äggskal, är det ett matavfall? Ja, men det kan inte blir till biogas därför ska det sorteras som övrigt hushållsavfall.

Citrusskal

Från matavfall till biogas

Alla matrester och allt matfett du slänger i matavfallspåsen återvinns till miljövänligt biogas. Vill du veta hur?

Olika typer av skräp på rosa bakgrund

Det här är inte skräp – det är värdefullt material

Allt material har ett värde, men bara om det blir rätt sorterat. Här samlar vi tips och fakta om sortering och återvinning.