Till sidans huvudinnehåll
62/65 (visa lista)

Svart påse till färgsorteringen

Nu välkomnar vi svart påse till färgsorteringsfamiljen, påsen som du ska sortera det övrigt hushållsavfallet i. I mitten av maj får alla villahushåll i Strängnäs hem en rulle svarta påsar i brevlådan.

Den 1 maj i år införs skatt på plastbärkassar. Skatten innebär att priserna på kassarna ökar i handeln.

-      Många har undrat hur de ska sortera sitt övriga hushållsavfall, om de framöver inte använder plastbärkassar från matbutikerna. Att sortera sitt avfall ska inte behöva vara ett problem, därför lanserar vi den svarta påsen för övrigt hushållsavfall, säger Kent Briby.

Efter att ha sorterat ut förpackningar, tidningar, matavfall och textilier blir det avfall kvar som inte går att återvinna. Detta är det övriga hushållsavfallet och ska sorteras i den svarta påsen.

Vad är det som inte går att återvinna?

-          Exempelvis dammsugarpåsar, blöjor, kuvert, post-it-lappar, äggskal, servetter, rakhyvlar och bomullspinnar. Det avfallet förbränns istället och blir till värme och el, säger Kent Briby.

Handtagen på de svarta påsarna kommer att vara uppskurna, så att de inte ska kunna användas som bärkassar.

-          Påsarna vi delar ut är avfallspåsar. De finansieras genom renhållningstaxan och ska endast användas för sortering, av dem som har färgsorteringssystemet. Påsarna är inte till för att exempelvis bära hem matvaror, säger Kent Briby.

Den svarta påsen lanseras i första hand till dem som bor i villa.

-          I flerfamiljshus är det fastighetsägaren som är ansvarig för sorteringen. Men vi kommer självklart att ha dialog med fastighetsägarna för att se över lösningar även för dem, säger Kent Briby.

Glöm inte dubbelknuten!

Det är viktigt med dubbelknut på alla påsarna. Det gör att de håller genom hela hanteringen, samt ser till att ditt gröna kärl förblir fräscht och inte drar till sig ohyra.